Na nedoumice građana u vezi sa trećom dozom vakcine protiv korona virusa danas je odgovorila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, govoreći u emisiji Jutro na TV Prva, prenela preporuke Evropske agencije za lekove i Američke agencije za lekove a to je da "ne treba mešati u zemljama u kojima je to moguće". "Dakle, preporuka je da treća  doza vakcine buda ista ona koju ste primili u prve dve, ali tamo gde tih vakcina ima dovoljno.

Najvažnije je da se dobije treća doza - ako zemlja ima dovoljno, onda ona koju ste već primili. Da li je bilo "mešanja" u nekim zemljama? Bilo je. Međutim, to je uglavnom bilo "mešanje" vakcina u istoj grupi - na primer, RNA vakcine. To znači da su se "mešale", recimo, "Fajzer" i "Moderna".  U drugu grupu spadaju inaktivisane vakcine kakva je "Sinofarm".

U Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima se i vakcine različitih grupa daju učesnicima u jednoj kliničkoj studiji, ali  još nema publikovanih rezultata," rekla je direktorka RFZO. Škodrić je naglasila da se ni onim ljudima koji su posle dve doze "Fajzera" dobili "Sinofarm", ništa neće desiti.

Izvor: Lepa&Srećna