Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJA JE PREPORUKA ZA "MEŠANJE" VAKCINA: Direktorka RFZO Sanja Škodrić otkrila šta je najvažnije kod treće doze

Koju vakcinu protiv korona virusa primiti kao treću dozu? Sanja Radojević Škodrić prenosi preporuke agencija za lekove - evropske i američke.

 sanja skodric vakcina Izvor: Youtube / TV Prva, ATA / Antonio Ahel

Na nedoumice građana u vezi sa trećom dozom vakcine protiv korona virusa danas je odgovorila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Možda će vas zanimati

Ona je, govoreći u emisiji Jutro na TV Prva, prenela preporuke Evropske agencije za lekove i Američke agencije za lekove a to je da "ne treba mešati u zemljama u kojima je to moguće". "Dakle, preporuka je da treća  doza vakcine buda ista ona koju ste primili u prve dve, ali tamo gde tih vakcina ima dovoljno.

Najvažnije je da se dobije treća doza - ako zemlja ima dovoljno, onda ona koju ste već primili. Da li je bilo "mešanja" u nekim zemljama? Bilo je. Međutim, to je uglavnom bilo "mešanje" vakcina u istoj grupi - na primer, RNA vakcine. To znači da su se "mešale", recimo, "Fajzer" i "Moderna".  U drugu grupu spadaju inaktivisane vakcine kakva je "Sinofarm".

Možda će vas zanimati

U Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima se i vakcine različitih grupa daju učesnicima u jednoj kliničkoj studiji, ali  još nema publikovanih rezultata," rekla je direktorka RFZO. Škodrić je naglasila da se ni onim ljudima koji su posle dve doze "Fajzera" dobili "Sinofarm", ništa neće desiti.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije