Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost  vakcine  sputnjik V protiv korona  virusa  od 91,6 odsto. 

Još jedno važno otkriće je sposobnost pobuđivanja imunogenog odgovora ruskih vakcina: 14.964 dobrovoljca koji su primili vakcinu razvili su od 1,3 do 1,5 puta više antitela protiv novog virusa nego oni koji su se oporavili od kovida 19.

Rezultate koje je prikupio Institut "Gamaleja" u Moskvi, koji je razvio i testirao vakcinu, bili su u skladu sa podacima o efikasnosti koji su prijavljeni u ranijim fazama ispitivanja koje je rađeno u Moskvi od septembra.

Razvoj ruske vakcine kritikovan je zbog žurbe i odsustva transparentnosti, izjavili su profesor Ijan Džons sa Univerziteta u Redingu i profesorka Poli Roj iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, a navodi se u komentaru koji je objavio Lanset.

Istraživački centar "Gamaleja", koji je razvio vakcinu protiv korona virusa "sputnjik", očekuje da ona obezbedi imunitet koji će trajati više od dve godine, izjavio je šef Instituta Aleksandar Ginzburg.

Ginzburg je na konferenciji za novinare rekao da je na osnovu istraživanja utvrđeno da vakcina neće pružiti zaštitu od nekoliko meseci ili godinu dana, već najmanje dve godine ili čak i više, prenosi agencija Tas.

Istakao je da je vakcina skoro podjednako efikasna u različitim starosnim grupama.

"Jedno od glavnih dostignuća postignutih u trećoj fazi testiranja je da je vakcina pokazala skoro istu epidemiološku efikasnost među svim grupama", rekao je Ginzburg.

Izvor: RTS