Moždani udar treći je najvažniji uzrok obolevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta. Lekari često napominju da je od presudne važnosti za preživljavanje i izbegavanje trajnih posledica da se osoba koja je doživela moždani udar što pre javi lekaru.

Prepoznavanje simptoma je važno i zbog toga što ćete moći, ukoliko ih primetite, da spasite sebi ili nekom bliskom život. Neophodna je samo brza reakcija i hitan odlazak kod lekara. Lekari klinke "Majo", vrhunske istraživačke bolnice sa sedištem u državi Minesota, došli su do zaključka da dva glavna tipa moždanog udara, ishemijski i hemoragijski, često uzrokuju probleme pri hodanju pre nego što se pojave dodatni simptomi.

 "Ako naglo gubite ravnotežu ili osečate trnce u nogama tokom hodanja, to bi mogao biti rani znak moždanog udara.Osoba može osetiti nagli gubitak ravnoteže ili iznenadnu vrtoglavicu, posrnuti ili iznenada promeniti pravac kretanja", navode sa klinike. 

Specijalista fizikalne medicine Džen upozorava na rane simptome.

"Кada stavite nogu na pod, možete to da osetite.Ljudi kojima preti moždani udar, čestom  ne mogu. Gubitak osećaja u nozi je veoma alarmantan signal “, kaže doktora

Osim problema koji nastaju pri hodanju, simptomi moždanog udara su i specifični poremećaji motoričke koordinacije, izraza lica i govora. Asimetrija lica, nemogućnost istovremenog podizanja obe ruke gore, nejasan ili nerazgovetan govor mogu biti znaci moždanog udara. Lekari, upozoravaju da ne zanemarujete ni neuobičajane simptomekoji se javljaju pri hodanju.

Izvor: Lepa&Srećna