Mnogi građani koji su se već vakcinisali razmišljaju da li treba da prime i treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Zanima ih i koliko bi imunitet u tom slučaju trajao i zašto lekari preporučuju, a država omogućava primanje i treće doze cepiva.

Upravo na ova pitanja su odgovarale članice Kriznog štaba za borbu protiv epidemije dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i dr TanjaJovanović, virusolog, u emisiji OKO na RTS. Obe sagovornice planiraju da i same prime treću dozu vakcine.

"Nije neuobičajeno da se vakcina prima u više doza", objasnila je dr Kisić Tepavčević. "Za razliku od gripa, protiv koga se vakcina daje jednom godišnje, kovid nije sezonska bolest i preporučuje se da se imunitet protiv njega ojača već posle šest meseci od revakcinacije. Pre svega to važi za hronične bolesnike i sve koji imaju oslabljen imunitet."

Prema rečima dr Jovanović, jačanje specifičnog imuniteta protiv korona virusa trećom dozom potrebno je i zbog činjenice da se pojavio "delta" soj. "Takođe, bližimo se delu godine kada kolektivi, škole i fakulteti počinju da se pune posle raspusta i godišnjih odmora, a zbog promene vremena sve više provodimo vremena unutra pa je mogućnost širenja infekcije veća", objasnila je ona.

Očekuje se da posle treće doze vakcine imunitet  ne bude samo pojačan već i produžen i to najmanje dvostruko u o odnosu na sadašnje dejstvo. Prema nekim istraživanjima, rekla je dr Kisić Tepavčević, moguće je da zaštita od korona virusa bude produžena i na više godina posle treće doze. 

"Za sada nije strogo određeno koju vakcinu tada treba primiti", kaže dr Jovanović. "Ako ste iz bilo kog razloga bili nezadovoljni prvom vakcinom, reagovali loše na nju, možete sada primiti neku drugu, ali najbolje je da se o takvoj kombinaciji posavetujete sa lekarima na vakcinalnom punktu", rekla je doktorka.

Izvor: Lepa&Srećna