I u Americi i u Srbiji epidemija korona virusa jenjava, ali iz ove zemlje nam stižu neprijatne vesti - pojačano se širi RSV (respiratorni sincicijalni virus) - karakterističan, inače, za hladnija godišnja doba - jesen i zimu.

Ovaj virus izaziva bronhiolitis - blokadu sitnih disajnih puteva koja obično pogađa decu mlađu od dve godine. Simptomi mogu da uključe povišenu temperaturu, kašalj, curenje nosa i kijanje, a dolazi i do dehidratacije i problema sa hranjenjem. Ako se pogoršaju, dete mora biti smešteno u bolnicu, kako bi dobilo podršku kiseonikom, hranu i često i tečnost intravenozno.

Na pregledu će lekar čuti šum na plućima, a moguća je i apneja ili kratke pauze u disanju. Čak i kad prođe akutna faza, dečiji disajni putevi mogu ostati veoma osetljivi čak i nekoliko nedelja pa se vraćaju kašalj i tegobe s disanjem.

Zato je važno da prehlađeni roditelji, ali i svi drugi koji dolaze u dodir sa bebom, nose masku i pridržavaju se sličnih mera opreza kao kod zaštite od korone - da redovno peru ruke, upotrebljene papirne maramice odmah bacaju u kantu za smeće i ponovo operu ruke, kao i da dezinfikuju sve bebine igračke.

 Izvor: Lepa&Srećna