Pneumonija, bakterijemija i meningitis mogu biti klinički oblici invazivne pneumokokne bolesti. Njih izaziva Streptococcus pneumoniae, opasna bakterija koju prenose obolele osobe - kliconoše, a prenose je kapljičnim putem preko sekreta iz usta ili nosa.

Ove infekcije su veoma česte u vreme i neposredno nakon epidemije gripa, a sve su opasnije kako dolazi do sve češće otpornosti ove bakterije na antibiotike. Kad dete oboli od nekog visokorezistentnog soja, mora da prima antibiotike intravenski i provede u bolnici 7 do 10 dana.

Zato se savetuje vakcinacija, a Svetska zdravstvena organizacija je nedavno upozorila da ova vakcina nije delotvorna protiv korona virusa. To, međutim, ne znači da nije veoma korisna - naročito za starije od 65 godina. Za decu u Srbiji ona je u kalendaru vakcinacije od 2018. godine. Prema navodima Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, sve starije osobe koje su smeštene u gerontološkim centrima za negu trebalo bi da budu zaštićene ovom vakcinom.

Infekcije koje ova bakterija izaziva najčešće su upale pluća (pneumonije), ali i upale srednjeg uha (otitis media) kao i upale sinusa. Upala pluća izazvana ovim izazivačem može biti smrtonosna (u od oko 5 do 7 odsto slučajeva). Kod dece mlađe od 5 godina, Streptococcus pneumoniae je najčešći izazivač bakterijskog meningitisa.

Izvor: Lepa&Srećna