Pravilna ishrana je važna za zdravlje već od najranijeg detinjstva, a široko uvreženo uverenje da "treba jesti sve" može da nas košta zdravlja od malih nogu. Roditelji žele uvek najbolje za svoje dete i zato insistiraju na raznovrsnoj ishrani, ali ne razumeju dovoljno da određene namirnice mogu da budu štetne za neke osobe mada su generalno zdrave.

O tome kako prepoznati intoleranciju na hranu i kako ona kasnije može da utiče na imunitet deteta, govorio je prof. dr Borislav Kamenov gostujući u jutarnjem programu TV Pink. On je ukazao na četiri važna simptoma na koja roditelji moraju da obrate pažnju. Pre svega, to su stalna malaksalost i umor deteta, koja ponekad povezujemo sa manjkom energije i nedovoljnim kretanjem.

Uz to, gasovi tj. nadimanje, obložen jezik i podočnjaci su ozbiljna upozorenja da sa ishranom nešto nije u redu. Time se ne ugrožava samo digestivni trakt, već i imunitet jer se vitamin D troši na potpuno pogrešnom mestu.

"Roditelji ne obraćaju pažnju na ovo, a ja često vidim i na majci iste simptome", istakao je dr Kamenov.

Intolerancija na hranu može biti nasledna, pa roditelji ne treba da decu teraju da jedu hranu koju ona odbijaju. Još je teže ako ih zbog toga kažnjavaju, već treba da provere da li organizam deteta može da podnese neke namirnice ili ih treba zameniti odgovarajućim supstitucijama.

Izvor: Lepa&Srećna