Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRKANJE MOŽE BITI OZBILJAN SIMPTOM: Kako ga prekinuti na prirodan način i kad treba ići kod lekara

Hrkanje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, evo kad treba da se javite lekaru!

  Izvor: Youtube / DrOZ

Skoro svaka druga odrasla osoba hrče i nemojte da vas zbog toga bude stid. To se dešava kad vazduh prolazi korz grlo, a opuštena resica vibrira i proizvodi reski zvuk koji mnoge iritira.

Možda će vas zanimati

Hrkanje može da ometa i vaš san, kako i da budi vašeg partnera, a čak i ako vam ono ne smeta previše, ne treba ga ignorisati. Moguće je da razlog bude i ozbiljan zdravstveni problem kao što su:

  • apneja (blokirani disajni putevi)
  • gojaznost
  • anatomske prepreke u ustima, nosu ili u grlu ili
  • neispavanost.

U drugim slučajevima, uzrok hrkanja može biti mnogo banalniji - ako je osoba pila alkohol pred odlazak na spavanje ili ako spava na leđima.

Načini da se zaustavi hrkanje zavise od toga šta ga je izazvalo.

Pre svega, proverite položaj u kojem spavate. Ako spavate na leđima, jezik sklizne niže u grlo i time blokira prolazak vazduha. Uvežbajte da spavate na boku, a da bi to išlo što lakše, opremite se dovoljnom količinom jastuka i postavite ih na odgovarajuće tačke.

Ako ipak ne možete da se naviknete, pokušajte da podignete gornji deo kreveta - dovoljno je da to bude za samo desetak centimetara. U poslednje vreme, blogerke koje su posvećene antiejdž procesima savetuju spavanje na leđima, ali na uzvišenom uzglavlju koje postepeno odiže grudni koš tako da vam je glava vrlo visoko. Možda će i vama koristiti da isprobate ovako nešto.

 kosi jastuk Izvor: Youtube / The Good Sleep Expert

Koristite dilatatore za nozdrve. Njih možete naći u obliku tračice koju pričvrstite na nos i povećate protok vazduha kroz nozdrve. Ako imate devijaciju nosa, porazgovarajte sa lekarom o eventualnoj korekciji.

Izbegavajte alkohol najmanje dva sata pre spavanja. Isto važi i za sedative - ako veštački opustite mišiće grla, to će samo pojačati hrkanje.

Možda će vas zanimati

Dve najvažnije promene će uticati na vaš kompletan život i poboljšati zdravlje maksimalno - oslobodite se viška kilograma i prestanite da pušite. Koliko god da ovo zvuči lakše reći nego učiniti, verujte da za to i te kako postoje načini.

Od sredstava koji mogu da pomognu kod hrkanja, spominju se još i dentalne navlake - one malo pomere vilice, pa i jezik tako da se hrkanje smanji. Ipak, mogu da budu vrlo neudobne i zato se savetuje konsultacija sa lekarom. Za one koji pate od apneje potreban je takozvani CPAP aparat - ova mašina nežno uduvava vazduh pod pozitivnim pritiskom, tako da drži disajne puteve spavača stalno prohodnim.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije