Američka glumica brazilskog porekla Kamila Alvez, poznata i kao supruga zgodnog Metjua Mekonahija, objavila je sliku iz bolnice na kojoj se vidi kako nosi specijalne zaštitne naočare. Ona je, naime, morala da se podvrgne operaciji zbog oštećenja na očima izazvanih sunčevim zracima.

Nije čak bilo moguće izvesti je laserski pa je proces oporavka nešto duži. Za sada se još ne zna da li će oštećenje izazvati i slabljenje vida

"Najvažnije je da ljudi shvate da oštećenja koje oči pretrpe imaju kumulativni efekat", objašnjava dr Eni Negjen, oftamolog sa Univerziteta Južne Kalifornije. "To znači da šteta ne mora nastati odjednom, već se zdravlje oka postepeno narušava."

Moguće je oštećenje beonjače, zatim keratitis - slično pregoreloj koži kad pocrnimo, zatim katarakta, ali i degeneracija makule.

Nisu isključeni ni slučajevi karcinoma oka ili kapaka, ali se relativno retko javljaju.

Posebno treba da obratite pažnju na promenu boje beonjače ili kapka koji mogu dobiti žućkastu nijansu. Uz to, pripazite ako primetite grudvice, ispupčenja na kapku a naročito ako se pojave ranice koje dugo ne zarastaju.

Simptomi koji mogu biti opasni su i iznenadni gubitak trepavica, kao i osećaj suvog oka, zamagljenog vida, svrab ili pečenje u oku kao i osetljivost na svetlo.

Vodite računa prilikom kupovine naočara za sunce i odaberite one koje štite od ultraljubičastog zračenja. Nosite ih kad god ste napolju, a bilo bi dobro da imate i šešir sa širim obodom.

Izvor: Lepa&Srećna