Kod velikog broja ljudi katarakta počinje čak i pre 65. godine, a mnogi i ne slute da im vid polako postaje sve ugroženiji zbog toga.

Međutim, uz redovnu zdravu ishranu, nekoliko stvari možete već sutra preduzeti da biste zaštitili oči i sprečili gubitak vida usled starosti:

KORISTITE NAOČARE ZA SUNCE, MAKAR I NAJJEFTINIJE

Istraživanja pokazuju da čak i tokom oblačnih dana ima dosta UVB zraka, specifične vrste ultraljubičastog svetla koje šteti očima.

"Često mislimo da nema previše sunca, pa nam ne trebaju sunčane naočare, ali i kroz oblake dolazi puno UVB zraka“, objašnjava dr Džejms Stringam, istraživač u Oftamološkom centru Djuk.

Čak i najjeftinije naočare mogu da uspešno blokiraju ove zrake, isto tako efikasno kao i one skupocene!

BIRAJTE HRANU JARKIH BOJA

Uvek se odlučite za voće ili povrće jarkih boja, jer ako uz svaki obrok pojedete bar jednu takvu namirnicu, moćete čak za 50 odsto smanjiti potrebu da u poznim godinama idete na operaciju katarkte.

Paradajz, bundeva, šargarepa, jabuke, cvekla - sve su to namirnice koje imaju živopisnu boju zahvaljujući najboljim antioksidantima koji se mogu naći u prirodi.

Dakle, slobodno obojite svoj tanjir u boje duge!

UMERENO UŽIVAJTE U KAFI ALI I DRUŽENJU

Nemojte dozvoliti da vas nemogućnost izlaska spreči da se viđate s prijateljima "licem u lice", naučite da koristite neku od aplikacija za onlajn druženje. Naime, ovakvi "sastanci" upozoravaju naš mozak na suptilne promene u našem vidu, pomažući nam ih uočimo pre nego što eskaliraju.

Da se družimo uz kafu? Zašto da ne! Antioksidanti i polifenoli iz kafe smanjuju umogućnost nastanka katarakte.

Izvor: Lepa&Srećna