Primarijus dr Valentina Dimitrijević Milovanović, šef kabineta za kontaktna sočiva Očne klinike Kliničkog centra Srbije, kaže da tačan uzrok promene dioptrije može da se utvrdi jedino kompletnim oftalmološkimpregledom.

- Za dve-tri godine dioptrija se kod staračke dalekovidosti može normalno povećati za +075 do +1 - kaže dr Valentina Dimitrijević Milovanović. - Ukoliko se nose sočiva, jednom u tri meseca ili šest meseci treba obaviti pregled.

Ako se nose naočare, jednom godišnje potreban je kompletan oftalmološki pregled sa merenjem krvnog pritiska i gledanjem očnog dna.

Može li dioptrija da se zaustavi naočarima ili sočivom?

- Smatra se da polutvrda sočiva dovode do blagog zaravnjenja rožnjače, čime se može blago zaustaviti miopija. Postoje novi tipovi mekih i polutvrdih sočiva kojima se usporava rast kratkovidosti.

Najnovije studije pokazale su ipak, da ni sočiva, ni naočare ne mogu potpuno da zaustave rast dioptrije. Dobra prevencija je da deca provode više vremena napolju, na dnevnom svetlu. U skandinavskim zemljama postoje zakoni u školama koji to propisuju.

Jesu li kratkovidost i dalekovidost nekako povezane?

- To su dve odvojene dijagnoze. Ne postoji povezanost, niti jedna uzrokuje drugu. Jedna od osobina dalekovidosti je da se ni na daljinu, ni na blizinu ne vidi jasno. Ponekad može doći do spazma akomodacije, pa osobe koje nisu korigovale dalekovidost, mogu zbog problema i grča mišića u nekom trenutku da pokažu minus dioptriju.

Tako se mogu propisati naočare u minusu, a pacijentov vid je zapravo u plusu. Kako bi se to izbeglo, obavezno je širenje zenica kod sumnje na spazam akomodacije.

Tekst: A. Vasić

Izvor: Novosti