Očnim vežbama ispravljuju se pogrešne navike u gledanju, jačaju očni mišići, koncentracija, pamćenje i periferni vid, i vraća prirodna pokretljivost očiju. O tome je prvi put govorio očni lekar dr Vilijam Bejts, koji je razvio sistem treninga i vežbe koje ispravljaju pogrešne navike u gledanju.

PROČITAJTE VIŠE: KAKO SAČUVATI VID AKO DUGO RADITE PRED RAČUNAROM: 7 načina da odmorite oči i ublažite bol i peckanje

– Održavanje dobrog vida, poboljšanje vida i lečenje organa vida jeste i holistički proces. Mi smo holistički organizmi, u kojima svaki deo utiče na ostale delove. Još je Sokrat rekao da nikada ne lečimo oko bez glave, glavu bez tela, telo bez duše – kaže dr Milka Ćosović, specijalista za očne bolesti i tradicionalnu medicinu sa holističkim pristupom organu vida.

Umetnost gledanja je psihofizička vestina kao i govor, hod ili upotreba ruku i stiče se u detinjstvu procesom nesvesnog samoučenja. U pitanju je sposobnost očiju i uma da se kreću opušteno, slobodno, uvek zajedno u potrazi za detaljima, praćeni koncentracijom i pamćenjem.

Jasan vid je rezultat tačnog opažanja i ispravne percepcije. Ritam života, nova tehnologija i stres zamenjuju umetnost gledanja lošim navikama opažanja i remete prirodnu funkciju organa vida, koncentraciju i pamćenje. Umetnost gledanja se može ponovo svesno naučiti očnim treningom.

– Očni trening je namenjen svima koji žele da sačuvaju zdrav vid, da poboljšaju vid, obolelima od degeneracije žute mrlje, katarakte, glaukoma, suvih očiju, hroničnih upala, alergija, ali i ljudima koji nose naočare ili sočiva i onima koji žele da sačuvaju ili poboljšaju koncentraciju i pamćenje – kaže naša sagovornica.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa&Srećna