Nedavno smo pisali da ugljene hidrate nikako ne bi trebalo da izbacujemo iz ishrane, već da je njihova pravilna upotreba ključna u ishrani. Telo nikako ne bi moglo da funkcioniše bez ovih supstanci, pa bi njihovo odsustvo moglo značajno da naruši zdravlju.
Najbolje bi bilo da veštačke ugljene hidrate izbacite iz ishrane, a da pribegnete zdravim šećerima i mastima koji se mogu naći u mnogim namirnicama.

Izdvojili smo sledeće:

Čija semenke

Ove semenke su moćno sredstvo u zdravlju čoveka. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, proteinima, antioksidansima i vlaknima koji su svakom organizmu potrebni. Često se preporučuju kao deo mnogih dijeta, pa ih dame često dodaju raznim kašama i smutijima. Mogu biti dobra, niskokalorična užina ili večera.

Avokado

Jedan prosečan avokado u sebi sadrži oko 25g masti, a ta ista voćka sadrži i dnevne potrebe za vlaknima. Pored toga što je veoma kremast, on može biti odlična zamena mnogim masnim i nezdravim namirnicama, pa ga tako možemo koristiti umesto majoneza, putera ili pavlake. Imajte na umu da je veoma kaloričan, iako je zdrav, pa ga treba koristiti umereno. Svrstan je među ove namirnice, jer se najčešće preporučuje uz razne dijete kao doručak.

Orasi

Blagodeti oraha za orhanizam su opšte poznate, a posebno su dobar antioksidans, prepune su omega-3 masnih kiselina, a povoljno utiču i na prevremeno starenje. Konzumacija ove namirnice je odlična, tako da svakoga dana možete uzeti šaku oraha kao užinu. Pored toga što izbacuju toksine, mnogi nutricionisti ih prporučuju kao deo raznih dijeta, zapravo kao kratak predah između obroka.

Masline

Ova namirnica je bogata natrijem i odlična je za svakodnevnu konzumaciju. Nekoliko maslinki dnevno, uz glavni obrok, će vas zasititi i dati vam energiju. Sa njima treba biti pažljiv i njihova upotreba treba da bude dozirana.

Leblebija

Ova namirnica može povoljno uticati na vaš probavni sistem, zbog količine vlakana koje sadrži u sebi. Leblebije sadrže mnoštvo korisnih sastojaka i zdravih masti, pa su preporučljive za upotrebu i mogu biti korisne kod sagorevanja masti.

Izvor: Lepa&Srećna