Organizmu su neophodni ugljeni hidrati da bi normalno funkcionisao, piše Lepa&Srećna.

Međutim, previše ugljenih hidrata može imati negativan efekat, jer narušena ravnoteža makronutrijenata dovodi do zdravstvenih problema.

Ugljeni hidrati omogućavaju rad mišića, kao i funkcije mozga, važni su za naše pamćenje ali i za dobro raspoloženje.

Međutim, ako preterujemo sa namirnicama punim ugljenih hidrata, kao što su hleb, testenine, cerealije i pirinač, rizikujemo i zdravlje srca a moguće je da ćemo stvoriti uslove za insulinsku rezistenciju i gojaznost.

Količina ugljenih hidrata koja je potrebna vašem telu zavisi od vaših godina, brzine metabolizma i nivoa fizičke aktivnosti. Međutim, svima se preporučuje ista vrsta ugljenih hidrata, a to su oni koji se sporije vare.

Takve ćete naći u integralnom hlebu, mahunarkama, kao i voću i povrću koje je bolje da jedete cele a ne da od njih cedite sok.

Što se tiče količine, računajte da ugljeni hidrati treba da budu izvor oko polovine vaših dnevnih kalorija. Preciznije, između 45 i 65 odsto. To znači da ako vam treba oko 2000 kalorija dnevno, možete uzeti između 225 i 325 grama ugljenih hidrata. 

Da li to znači da svakog dana treba da merite sve što pojedete i preračunavate svaku kaloriju? Ne nužno. Možete to povremeno da uradite, tek da biste proverili svoje stanje. 

Međutim, možete i da pratite stanje svog organizma i on će vam "reći" da li preterujete sa hidratima, naročito sa šećerima. 

Ako stalno dobijate na težini ili ne uspevate da oslabite

Ovaj znak je karakterističan za one osobe koji su fizički dosta aktivni i jedu zdravu hranu. Međutim, odnos između makronutrijenata nije dobar - preteruju sa ugljenim hidratima i to sa prostim - šećerima.

Ovo se naročito odnosi na osobe koje primete gojaznost u predelu struka - to znači da se u organizmu skuplja visceralna mast - posebno opasna jer obavija unutrašnje organe. 

Ako imate problematičnu kožu

Česte bubuljice i akne mogu biti povezane sa visoko glikemijskom ishranom. Mada izražene akne izbijaju i ako jedete mnogo mlečnih proizvoda ili namirnice pune zasićenih masti, najčešći krivac za njih je šećer. 

Ako imate česte karijese

Postoji jasna veza između velike količine slatke hrane i karijesa na zubima, koja je mnogima već i poznata. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da i skrob ima sličan efekat - dakle krompir je namirnica koju treba ograničeno konzumirati. 

Ako vam nedostaje energije

Telo reaguje na glukozu u krvotoku čim svarimo proste ugljene hidrate. Ono oseća talas energije, ali on ne traje dugo. Iza njega sledi pad, pa se zato često osećamo gotovo malaksalo i pospano posle obroka sa puno ugljenih hidrata. 

Za organizam je posebno opasno ako imamo periode gladovanja posle kojih usledi obrok pun prostih šećera - to je kao da je na nekom rolekosteru na kojem nikako ne može da uspostavi ravnotežu. 

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna