Sterilitet je zaista bolna tema, koja odzvanja u uhu svakoga od nas. Bilo da je problem naš, komšijin ili nepoznatog prolaznika, zaista je veoma nezgodan i težak. Problem steriliteta je problem društva. Kao i kod žena, postoji mnoštvo uzroka muške neplodnosti, koja može rezultirati hormonskim, fizičkim i psihološkim poremećajem. Na ženski sterilitet se više obraća pažnje, nego na muški, a sve to zbog toga što je žena ta koja rađa. Broj spermatozoida kod muškaraca je u stalnom padu, a studije pokazuju da se za 40 godina njihova pokretljivost smanjila za 50 odsto. Ipak, uzroci muškog steriliteta mogu biti brojni i razlikuju se od ženskih, a evo koji su najčešći.

Cigarete i alkohol

Najčešći uzrok muškog steriliteta jeste pušenje, koje značajno smanjuje pokretljivost i broj spermatozoida. Cigarete same po sebi imaju mnoštvo štetnih sastojaka, pa u velikoj meri mogu uticati na plodnost, pogotovo ukoliko muškarac koristi nekoliko pakli dnevno. Takav vid zavisnosti može uticati na potomstvo, a pokretljivost spermatozoida je znatno smanjena ukoliko ste pušač.
Alkohol je jedan od vodećih neprijatelja plodnosti, to ne važi za čašicu dve koje popijete tokom proslave, već za često konzumiranje i opijanje.

Droga i steroidi

Pušenje marihuane i korišćenje opijata mogu doprineti sterilitetu, a spadaju čak i u najveće uzročnike. Pored droge i bolesti zavisnosti, nekontrolisano uzimanje steroida izaziva skupljanje testisa i neplodnost. Veliki napor i previše vežbanja dovodi do proizvodnje velike količine steroidnih hormona, napora nadbubrežne žlezde, što izaziva nedostatak testosterona i dovodi do neplodnosti. Usko rublje može biti takođe uzrok, jer povećava temperaturu tela i kao rezultat ima smanjnu produkciju spermatozoida.

Hormoni

Poremećaj i dizbalans hormona kod muškaraca u velikoj meri igra ulogu u sterilitetu. Pored toga stres, problemi na poslu i kod kuće mogu da utiču da spermatozoidi imaju mnogo malu pokretljivost - ove tegobe spadaju u psihološki element neplodnosti. Problem nespuštenih testisa se takođe javlja kod muškaraca koji se leče od neke maligne bolesti, pa lekovi mogu imati uticaja. Fizičke smetnje mogu ometati proizvodni proces sperme ili put kojim spermatozoidi putuju do vrha penisa. Neki od problema mogu biti i erektilna disfunkcija, prevremena ejakulacija, ali i hrana koju unosimo.

Kada je ishrana u pitanju meso sa roštilja može biti jedna od prepreka, zbog velike količine ksenoestrogena. To važi isključivo za roštilj koji se peče na uglju, a pored njega deterdžent (ako ga pojedemo ili sudove ne isperemo) utiče nepovoljno na plodnost, a tu se misli na fosfate koji se u njima nalaze.

Plastika je najveći neprijatelj

Pored toga što je ova veštačka tvorevina opasna po zdravlje, ona može uticati i na pokretljivost spermatozoida. Ukoliko ovaj štetni materijal ima bilo kakav vid kontakta sa našim hormonima, može doći do blokade i problema prilikom začeća.

Izvor: Lepa&Srećna