Simptomi kovida 19 uveliko su identifikovani a među njima našla se i glavobolja. Ali kako da razlikujete bol u glavi kada je posledica korona virusa od glavobolje izazvane migrenom, stresom, umorom...

Simptomi koji karakterišu glavobolju izazvanu kovidom 19, kako navodi Healthline, su sledeći:

  • Ozbiljnog je intenziteta
  • Izaziva pulsiranje ili pritiskanje
  • Javlja se na obe strane vaše glave (obostrano)
  • Može se pogoršati kada se sagnete

Ključna razlika između obične i kovid glavobolje

Iako intenzitet bola u glavi prilikom obe glavobolje može biti podjednako ozbiljan, kod migrene se javlja i osetljivost na zvuk i svetlo, dok kod kovid glavobolje to nije slučaj.

Kao i kod drugih virusnih bolesti, i kod kovid glavobolje se može javiti groznica. Groznica je neuobičajena kod migrene, kao i kod drugih vrsta glavobolja, poput tenzijske ili klaster glavobolje.

Ako osetite glavobolju i brine vas da se niste zarazili korona virusom, izmerite temperaturu i procenite sve dodatne simptome. Ako imate temperaturu ili druge simptome kovida, možda ćete želeti da se testirate na virus.

Istraživanja su pokazala da se glavobolja javlja kod 11 do 34 odsto pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida 19. Ove procene potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u čijem izveštaju piše da je glavobolja češći simptom kod osoba mlađih od 65 godina.

Izvor: Lepa&Srećna