Konstantno vam se jedu slatkiši, otvarate čokoladicu za čokoladicom? Nekada je samo želja za hranom prisutna, nekada je u pitanju hormonski disbalans (kada smo u PMS-u), a nekada to može ukazivati da je prisutna određena bolest.

Lekari smatraju da, kada žudnja za hranom ne jenjava, to može ukazivati na određeni poremećaj u organizmu. Ukoliko i vi imate konstantnu želju za slatkišima, povedite računa, možda ne bi bilo loše da se obratite lekaru.

Bolesti koji izazivaju želju za ugljenim hidratima su:

Osteohondroza

Dešava se situacija kada arterije koje prenose krv u mozak "zabaguju" i kada mozak iz nekog razloga ne prima glukozu - u tom slučaju se stvara velika potreba za šećerom i ugljenim hidratima.

Dijabetes

Kada je u pitanju ova bolest, ljudima se stalno traže slatkiši i stalno je neki šećer oko njih. Zašto? Osobe koje boluju od dijabetesa znaju da je potrebna veća količina šećera kako bi proizveli količinu insulina koje im telo ne daje, a koja im je potrebna za apsorpciju glukoze.

Gastrointestinalniproblemi

Pojačana želja za slatkišima se može javiti i ukoliko imate probolem sa crevima. U tom slučaju povećana kiselost, loše varenje, nadutost, zatvor i drugi problemi mogu da utiču na to da se našem telu traže slatkiši u prekomernim količinama.

Alkoholizam

Kako bismo varili malu dozu alkohola, potrebna nam je glukoza, a kako bi se taj proces odvio moramo da unesemo slatku hranu i namirnice. Pa ukoliko vam se dogodi da previše jedete slatkiša, možda ne bi bilo loše da smanjite alkohol. A uz to, veoma je važno da smanjite i unos šećera.

Ne zaboravite da se prvo javite lekaru ukoliko imate ovaj poremećaj, ali, takođe, ne zaboravite i da žudnja za šećerom može biti izazvana umorom i nedostatkom snage.

Izvor: Lepa&Srećna