Đumbir je pronašao svoje mesto na spisku sastojaka brojnih jela, a često se dodaje i čajevima i smutijima. Osim finog ukusa, za to su zaslužne i njegove brojne zdravstvene koristi.

Deluje protivupalno

Ovo je jedno od najpoznatijih delovanja đumbira. Redovnom konzumacijom upale se smanjuju, zahvaljujući antikosidansima iz đumbira. Antioksidansi takođe pročišćavaju krv.

Izvor vitamina C

Đumbir pomaže ćelijama u borbi protiv slobodnih radikala i podstiče povećanu proizvodnju kolagena. Na taj način on doprinosi lepoti kože, ali i zdravlju svih ćelija u telu.

Snižava krvni pritisak

To je činjenica u koju su se uverile brojne osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Redovnim konzumiranjem đumbira dolazi do značajnog snižavanja krvnog pritiska.

Ako vam ukus đumbira baš i ne odgovara, možete ga ublažiti medom.

Sadrži kalijum

Ovo je posebno korisno onima koji žele da porade na mišićnoj masi jer đumbir doprinosi razvoju mišića. Pomaže i razgradnju ugljenih hidrata pa ćete osetiti i veću dozu energije.

Stimuliše probavu

Đumbir stimuliše probavu, čisti creva i pomaže u čišćenju organizma od štetnih materija. Konzumirajte ga ako želite da smršate, ali i uvek kada želite da pročistite probavu.

Doza fosfora

Kosti i zubi "obožavaju" fosfor, a njegov odličan izvor je đumbir. Osim toga, ovaj mineral ima važnu ulogu u razgradnji masti i ugljenih hidrata.

Izvor: Zdrava krava