Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO JE OPASAN HPV VIRUS? Infekcija izaziva kondilome, a može dovesti i do jedne rizične bolesti

Postoji preko 100 vrsta ovog virusa, a samo neke se prenose polnim putem.

  Izvor: Foto: Shuttersock

Humani papiloma virus je infekcija do koje dolazi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Ova infekcija ima širok spektar varijacija, a stručnjaci pretpostavljaju da ih ima preko 100, od kojih se polovina prenosi polnim putem. Manifestuje se na koži i sluzokoži, a posebno se razvija u ustima, grlu i genitalijama. Genitalna infekcija dobija se seksualnim putem, a neke od vrsta HPV-a mogu biti posebno opasne.

Možda će vas zanimati

Koji su simptomi HPV virusa?

Ovaj virus je teško prepoznati, jer ne postoje jasni simptomi. HPV može nestati sam od sebe, a može napraviti i velike zdravstvene probleme. Infekcija je često praćena kondilomima, koji se mogu javiti u grlu ili na genitalijama.

Kako znati da je reč o infekciji?

Veoma je važno da idete na redovne preglede kod ginekologa, a PAPA test može dati preciznu sliku vaginalnog stanja žene. U zavisnosti od rezultata testiranja ginekolog će vam prepisati adekvatnu dijagnozu. Može se desiti da vam lekar zatraži da uradite kolposkopiju i biopsiju. Sam ginekološki pregled je neprijatan, ali nije bolan i veoma je važan za ranu dijagnostiku, ne samo HPV virusa, već i opasnijih bolesti.

Možda će vas zanimati

Kako se leči Humani papiloma virus (HPV)?

Može se dogoditi da ovaj virus prođe sam od sebe, a ukoliko ga lekar tokom pregleda uoči uspostaviće vam neophodnu dijagnozu. Ukoliko dođe do pojave kondiloma, oni se takođe leče veoma lako uz pomoć terapije ili drugih načina uklanjanja.

Da li HPV infekcija može uticati na plodnost?

Ovaj virus ne utiče na plodnost i ne smanjuje šanse za začeće. Čak ni ako ste u drugom stanju, ovaj virus, ne bi trebalo da pravi problem. Može se desiti da se genitalne bradavice brže razvijaju tokom trudnoće, ali to ne remeti trudnicu i bebu.

HPV infekcija u ekstremnim slučajevima, koji su veoma retki, može dovesti do raka grlića materice i drugih genitalija koje su zahvaćene njime.

Pročitajte i ovo

 Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije