Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kondilomi su opasna bolest, a ne sramota

Najnoviji podaci upozoravaju da kondilomi (polne bradavice) postaju seksualno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. Ovoj infekciji podjednako su izložena oba pola, a potražiti pomoć od lekara kod nas i u današnje vreme ...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Polne bradavice (condylomata accuminata) prouzrokuje humani papiloma virus (HPV). Radi se o seksualno prenosivoj bolesti kod koje postoji mogućnost samoprenošenja (sa sopstvenog obolelog mesta na zdravo mesto) i prenošenja putem seksualnog odnosa. U Srbiji za sada ne postoje pouzdane statistike o broju novoobolelih, kao ni o broju onih koji se već leče od ove virusne infekcije.

Mogu da ih imaju i žene i muškarci, ali su muškarci često samo prenosioci, dok su promene uočljivije kod žena. Kod muškaraca kondilomi mogu da zahvate kožicu penisa, udubljenje oko glavića, otvor mokraćne cevi, a ređe mošnice i deo oko anusa. Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu, a ređe u samoj vagini i na grliću materice.

Period inkubacije može biti od šest dana do maksimalno šest godina, što najviše zavisi od imuniteta inficirane osobe odnosno jačine infekcije. Trajanje oboljenja u proseku iznosi od 9 do 15 meseci, što takođe umnogome zavisi od imuniteta. Faktori rizika koji doprinose HPV infekciji su: rano stupanje u seksualne odnose, veliki broj partnera, narušen imunitet, vaginalne infekcije, nekorišćenje kondoma.

Saznajte više o ovom oboljenju i zaštiti od njega, kroz tekstove u galeriji slika.

Piše: Vesna Stanimirović

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije