Kancer grlića materice je opasna bolest koja se najčešće razvija kod žena u menopauzi, a nažalost nauka još uvek nije pronašla adekvatan skrining test koji otkriva bolest u samom začetku, piše Lepa & srećna.

Lekari savetuju da svaka žena može da smanji rizik od ove bolesti ako skine višak kilograma i izbegava stresne situacije, odnosno vodi rasterećeniji život. Istraživanja pokazuju da žene koje imaju višak kilograma imaju 3 puta veći rizik za ovo opasno oboljenje. Precizije, masne ćelije luče višak estrogena što može biti glavni uzrok za stvaranje kancerogenih tumora i ćelija. 

Ukoliko ste u predmenopauzi i ne želite da ostanete u drugom stanju, stručnjaci savetuju da počnete sa uzimanjem kontraceptivnih pilula. Istraživanja dokazuju da ako 5 godina uzimate kontraceptivne pilule imate za 25 odsto manji rizik da obolite od kancera grlića materice. Pre nego što počnete sa korišćenjem pilula za kontracepciju, posavetujte se sa ginekologom.

PROČITAJTE JOŠ:

PRVA DAMA FRANCUSKE PROMENILA FRIZURU I STIL: POGLEDAJTE KAKO SADA IZGLEDA BRIŽIT MAKRON (FOTO)

KAKO DA SAMI NAPRAVITE DRVENU ŽARDINJERU ZA CVEĆE (VIDEO)

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA UNIŠTAVA MOZAK

U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE PROBLEM SA SINUSIMA: kako se rešiti bolova u sinusima

Spavanje je lekovito za naše organe i mentalno zdravlje, ali malo ko zna da određeni položaj u kome spavate može da vam pomogne da se izborite sa infekcijom sinusa, piše Lepa & srećna.

Ako ste nekad imali infekciju sinusa, znate koliko bolovi u glavi mogu da budu nepodnošljivi i da vas ometaju da obavljate svakodnevne aktivnosti. Umesto da bolove samo primirujete lekovima protiv bolova, probajte da zaspite u položaju koji preporučuju stručnjaci iz Medicinske škola sa Harvarda.

Glava treba da vam bude uspravna dok spavate kako biste podstakli da se sluz izlije iz sinusa. Lezite na leđa i uz uzglavlje kreveta namestite jastuk kako bi vam glava stajala uspravno. Probajte ovaj trik, a ne sumnjamo da ćete tokom nekoliko prespavanih noći u ovom položaju osetiti poboljšanje.

Izvor: Lepa & srećna