Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLI VAS U GRUDIMA? MOŽDA JE KORONA: A možda i kostohondritis koji se lako leči

Otkriven je novi simptom kovida, ali prvo treba isključiti opasniji uzrok - infarkt ili bezazleniju bolest - upalu hrskavice.

  Izvor: Youtube / Don Counts

Kostohondritis karakteriše bol sličan onome koji izaziva srčana bolest ili srčani udar. Prema nekim istraživanjima, kostohondritis je jedan od skrivenih simptoma korona virusa.

- Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti. To je zapaljen proces koji obično pogađa nekoliko rebara, obično na istoj strani grudne kosti. To je stanje koje može biti prilično bolno, zbog čega se pacijent obraća lekaru - objašnjava prof. Zlata Ožvačić Adžić, specijalista porodične medicine. 

Možda će vas zanimati

Najčešće je to nespecifična upala koja je primarna, mada se ponekad može javiti i kao deo drugih bolesti - poput reumatskih inflamatornih bolesti ili čak ukazivati na tumor u telu, ali to su vrlo retki slučajevi. Neka istraživanja su pokazala da je kostohondritis češći kod žena. Glavni simptom koji pacijenti prijavljuju lekaru je bol u grudima.

Prvi zadatak lekara primarne zdravstvene zaštite je da isključe mogućnost akutnog infarkta miokarda ili srčanog udara. Palpacijom, odnosno pritiskom na mesto bola, lekar već otkriva potencijalni problem, kao i dubokim disanjem pacijenta i pokretima ruku. Ovo su samo prvi koraci u dijagnozi. Zatim se pacijentu radi elektrokardiogram.

- Kostohondritis se obično rešava sam od sebe, dugoročna prognoza je dobra. Leči se analgeticima i antiinflamatornim lekovima, pre svega nesteroidnim antireumatskim lekovima. Upala koja uzrokuje bol s vremenom popušta i lekovi se primenjuju lokalno ili oralno - dodaje prof. Zlata Ožvačić Adžić. Profesor svakako savetuje ljude da se u slučaju bolova u grudima odmah jave lekaru.

Pročitajte i ovo

Izvor: Večernji.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije