Poznato je da ritam spavanja utiče na kompletno stanje organizma. Odrasli često zbog toga što su rastrzani između smena na poslu, odlaska dece u vrtić ili školu, porodičnih dešavanja i drugih obaveza, ne spavaju koliko bi želeli. A šta je sa decom?

Koja je to dužina sna koja je optimalna shodno uzrastu, a kada je vreme da vam se uključi alarm, otkrio je doktor Vukašin Čobeljić, psiholog iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

“Bebama uzrasta do dve nedelje potrebno je 16 sati spavanja, od dva meseca 13 do 15 sati, deci uzrasta od šest do 12 godina je neophodno od devet do 12 sati, kod tinejdžera osam do deset, a kod odraslih je dovoljno šest do osam sati“, kaže Čobeljić i ističe da je važno uočiti promenu u ritmu spavanja

Sve što je ekstremno nije adekvatno. Ako to prelazi u hipersomniju, ako se beži u san, tu treba reagovati, uočiti da je to promena u odnosu na raniji period, to treba podeliti sa tinejdžerom, razgovaarti, videti da li je nešto iza toga, pokazatelj nekog stresa i slično“, dodaje Čobeljić i ističe da je balans najvažniji.

“Poznato je da deprivacija sna, sprečavanja sna duža od tri dana dovode do konfuzije, halucinacija i slično. Do 48 sati se toleriše. Na duže staze uticaće na njihovu koncentraciju, pamćenje, pažnju. Treba naći i neki balans jer se obično uveče opuštaju ili imaju interakciju sa vršnjacima, igrajući igrice i slično“, napominje Čobeljić.

 Izvor: Lepa&Srećna