Oduvek su nam govorili da deca treba treba da piju što više mleka kako bi rasli zdravi i imali snažne, zdrave kosti. Danas taj savet ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ima, naravno, istine u tome da šolja mleka može da zadovolji 30 odsto dnevnih potreba odraslog čoveka za kalcijumom, mineralom koji je ključni za zdravlje kostiju.

Takođe, kravlje mleko sadrži i magnezijum i kalijum, koji takođe utiču na zdravlje zuba i kostiju. Međutim, zaista je moguće preterati sa mlekom! Prema istraživanju objavljenom 2014. godine, kod žena koje piju više od tri čaše mleka dnevno može se povećai rizik od frakture kostiju i to čak za 16 odsto.

Ovakva pojava pripisuje se šećeru pod nazivom D galaktoza, za koji se smatra da podiže oksidativni stres i podstiče blagu ali hroničnu upalu. A upala donosi velike štete organizmu i to na različite načine.

I mlečni proizvodi kao što su sir ili druge punomasne delicije mogu da izazovu upalne procese. Zasićene masti, takođe, povećavaju nivo lošeg holesterola i dovode do opasnosti od srčanih oboljenja.

Međutim, istraživači ukazuju da su neophodna i dalja istraživanja. Primećeno je da do preloma kostiju uzrokovanih osteoporozom dolazi najviše u zemljama u kojima se konzumira najviše mlečnih i drugih namirnica životinjskog porekla koje obiluju proteinima i kalcijumom.

I zato, ako ste bili skloni prelomima kostiju u prošlostii li trenutno imate takav problem, proverite koliko mleka dnevno pijete. Naravno, ako su tegobe izrazite, obavezno potražite i pomoć lekara.

Izvor: Lepa&Srećna