Ovseno mleko je popularna zamena za kravlje mleko. Obiluje beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagle promene u nivou glukoze u krvi, čime pomažu u kontroli apetita. Beta-glukani takođe potpomažu regulaciju nivoa holesterola u krvi i jačaju imunitet.

Kako se pravi ovseno mleko?

U blender sipajte 100 grama ovsenih pahuljica, litar vode i tome dodajte prstohvat soli. Po želji možete dodati kašiku meda ili kakao praha. Miksajte oko minut. Potom mleko procedite kroz gustu cediljku ili gazu, sipajte u flašu (najbolje staklenu) i čuvajte u frižideru najduže 2-3 dana.

Bademovo mleko je još jedna zdrava alternativa kravljem mleku. Osim toga što sadrži zdrave masnoće, proteine i važne minerale, ono je niskokalorično. Čaša domaćeg bademovog mleka ima oko 30 kalorija, dok ista količina sirovog čak 160.

Kako se priprema bademovo mleko?

Ostavite preko noći sirove bademe potopljene u vodi, pa ih ujutru ručnim mikserom ili u blenderu izmiksirajte sa tri čaše vode. Mešavinu procedite kroz gazu, sipajte u teglu i čuvajte u frižideru najviše 3 dana.

Izvor: Lepa & Srećna