Osteoporozaje progresivna bolest koju karakteriše gubitak koštane mase i povećana opasnost od preloma, a muči više od 200 miliona ljudi širom sveta, piše Lepa & Srećna.

Veći broj terapija, kao što su lekovi na bazi bifosfanata, mogu da smanje stopu gubitka koštane mase ali ne utiču na rast nove kosti.

Teriparatid (PTH) je jedini preparat koji je trenutno odobren za terapiju a potpomaže formiranje nove kosti, ali je njegova primena ograničena za samo dve godine zbog potencijalnog rizika od osteosarkoma.

Mediteranska dijeta može da smanji poroznost kostiju i svi koji pate od osteoporoze treba da biraju ishranu bogatu voćem, povrćem, orašastim polodovima, integralnim, neprererađenim žitaricama i ribom.

Kako pokazuje novo britansko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u leto 2018. godine, ovakva ishrana mogla bi da smanji poroznost kostiju kuka za samo 12 meseci. 

PROČITAJTE JOŠ: KADA OSTEOPENIJA PRELAZI U OSTEOPOROZU: kako se tumače rezultati meranja mineralne gustine kostiju (DEXA)

Ovo su rezultati prvog, dugoročnog kliničkog istraživanja koje je sprovedeno u nekoliko zemalja Evrope, a merilo je uticaj mediteranske dijete na zdravlje kostiju. U njemu je učestvovalo više od 1000 ispitanika između 65 i 79 godina, a bili su podeljeni u dve grupe - jedni su praktikovali meditaransku dijetu, a kontrolna grupa nije.

Gustina kostiju izmerena im je (DEXA) na početku studije i 12 meseci kasnije. Dijeta nije uticala na ispitanike koji nisu patili od osteoporoze - kod njih gustina kostiju nije bila promenjena. Međutim, kod pacijenata koji su oboleli od osteoporoze, dijeta je imala efekta. Naime, gustina kostiju kukova ispitanika u kontrolnoj grupi nastavila je da opada daleko većom brzinom nego kod onih koji su jeli voće, povrće, maslinovo ulje, pastu od integralnih žitarica, masnu ribu.

Prirodna lekovita sredstva dragocena su u lečenju osteoporoze budući da lekovi protiv poroznosti kostiju mogu imati vrlo teške propratne efekte. 

PROČITAJTE JOŠ: OVE JEDNOSTAVNE VEŽBE SPREČAVAJU OSTEOPOROZU: ovako treba da vežbate da biste izbegli prelom kostiju

Mediteranska dijeta, nasuprot tome, može samo da pomogne jer ima i druga blagotvorna dejstva: smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, kao i opasnost od karcinoma. Negativne posledice mediteranske dijete - ne postoje!

Izvor: Lepa & Srećna