Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitajte lekara: Koju dijetu mogu da primenim ako bolujem od dijabetesa i osteoporoze?

Osobe koje boluju o dijabetesa i osteoporoze moraju voditi računa da dijetu prilagode svom zdravstvenom stanju uz adekvatan unos vitamina i minerala...

  Izvor: Foto: Profimedia

Pitanje Lisine čitateljke:

Imam osteoporozu, dijabetes tipa 2 i višak kilograma. Na posebnom sam režimu ishrane, ali kilogrami i dalje stoje. Da li biste mogli da mi preporučite neku dijetu? (Mirjana S., 52).

Na pitanje odgovara dr Dragana Panić, lekar opšte medicine

 Kako i dijabetes tipa 2 i osteoporoza spadaju u metaboličke bolesti, dijeta mora biti posebno prilagođena vama, uz adekvatan unos vitamina, minerala i ograničen unos šećera. Osteoporoza zahteva unos kalcijuma (meso, mleko, sir) i vitamina D3, a novija istraživanja su pokazala i neophodnost unosa vitamin K2, bez kojeg nema pravilnog usmeravanja kalcijuma u kosti i njihove pravilne mineralizacije.

Obroci moraju sadržati sve hranljive materije, ali je za vas unos slatkiša, kao i voća koje sadrži velike količine šećera, ograničen. U odnosu na vaše godine, bolesti i vašu fizičku aktivnost, mora se proračunati potreban unos kalorija i u skladu s tim napraviti dijeta kojom ćete regulisati telesnu masu, a opet zadovoljiti sve potrebe organizma.

Ako imate neki zdravstveni problem, pitanje postavite na i-mejl: [email protected]. Odgovor ćemo potražiti od lekara specijaliste i objaviti ga u najkraćem roku. 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije