Nakon preležanog kovida 19 stiču se antitela, ali ono što sve zanima je koliko tako stečen imunitet traje i da li je onda potrebno primiti vakcinu? Na ovo i ostala pitanja o vakcinaciji, kao i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji odgovore nam daje profesor doktor Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

"Tokom ovog trećeg talasa 95 odsto obolelih su sa blagom kliničkom slikom ili su samo asimptomatski, dok je pet odsto obolelih imao težu kliničku sliku i neki od njih su završili na ventilaciji", objasnio je dr Petrović 23. januara 2021. godine za RTS.

Dodaje da smo daleko od neke povoljne situacije, ali da bi, kako kaže, oko Sretenja mogli da uđemo u povoljniju situaciju. "Još uvek smo daleko od neke povoljne situacije, međutim, sigurno je da smo već sada na silaznom kraku ovog trećeg epidemijskog talasa i očekujemo, ukoliko se ovaj trend nastavi da bi oko Sretenja mogli da uđemo u neku povoljniju situaciju, a već u martu da možemo da kažemo da smo u povoljnoj situaciji", objašnjava.

Koliko još građana treba da primi vakcinu da budemo relativno mirni: "Da bismo bilo apsolutno mirni potrebno je da imamo 95 odsto populacije imuno, da bismo bili relativno mirni, znači da nemamo epidemijske talase treba da imamo imunitet oko 70 odsto populacije“, kaže doktor i dodaje: "I procenjujemo da će nam biti dovoljno 20 odsto vakcinisane populacije što čini negde oko milion i po vakcinisanih da bi mogli da dostignemo tih 70 odsto."

Koliko traje imunitet

Govoreći o imunitetu navodi da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.

"Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, a znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana", objašnjava Petrović.

Kao primer navodi rezultate testiranja nekoliko zdravstvenih radnika nedelju dana nakon primljene Fajzerove vakcine. "U toku jučerašnjeg dana izvršili smo testiranje nekoliko zdravstvenih radnika koji su primili drugu dozu Fajzerove vakcine i to nedelju dana nakon vakcinacije i poredili sa nivoom antitela kod obolelih u decembru i mogu da potvrdim da je šest do sedam puta veći novo antitela kod vakcinisanih Fajzerovom vakcinom nego kod onih koji su preležali bolest.“

Govoreći o prirodno stečenom imunitetu navodi da njegovo trajanje zavisi od kliničke slike obolelih.

 "Kada su u pitanju oni koji su prirodno stekli imunitet nakon bolesti, nažalost, dužina trajanja imuniteta je proporcionalna težini kliničke slike obolelih. Tako da kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže, a kod onih koji su asimptomatski, procene su, bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana. Tako da je preporuka da i oni koji su preležali virus mesec dana nakon preležane bolesti prime vakcinu", objašnjava Petrović.

Apeluje na građane da se vakcinišu jer je to, kako kaže, jedini način da stanemo na put zarazi.

Izvor: RTS