Virusolog i članica Kriznog štaba dr Tanja Jovanović ukazala je da povoljniju epidemiološku situaciju  očekuje od sredine marta, a sticanje kolektivnog imuniteta protiv korona  virusa  tokom leta 2021. godine. "Uz veliki optimizam, mislim da ćemo za mesec i po dana moći da uđemo u non-kovid bolnice i da organizujemo praktičnu nastavu za studente. Mislim da ćemo na leto moći da idemo na godišnje odmore", rekla je Jovanović za televiziju K1. 

Ona je navela da je zadovoljna početkom procesa vakcinacije, te istakla da je veliki odziv građana i zbog toga što im je "dosta života sa velikim odricanjem". Jovanović je ukazala da se nakon druge doze vakcine, građanin može smatrati zaštićenim od infekcije i dodala da je važno da se i tokom procesa vakcinacije nose maske.

"Tačno je da nijedna vakcina ne daje stoprocentnu zaštitu i u tom smislu je preporučeno da se nose maske dok traje proces vakcinacije. Ako ste uspešno vakcinisani, što možete da odredite testom koji pokazuje koliko antitela imate nakon vakcinacije, vi apsolutno ne možete da prenesete virus", navela je Jovanović.

Upitana o težim oblicima neželjenih efekata na vakcinu, Jovanović kaže da su građani najčešće prijavljivali crvenilo, bol, otok, a bilo je i nekoliko slučajeva koji su imali zastoj u oticanju limfe.
Istakla je da nijedan od pacijenata nije hospitalizovan nakon vakcinacije, kao i da niko od njih za sada nije razvio tešku kliničku sliku.

"Informacije koje smo dobili od nacionalnog tela koje prati neželjene efekte, ukazuju da nemamo nijednu težu komplikaciju procesa vakcinacije", rekla je Jovanović. Ona ukazuje i da pacijenti koji su alergični na penicilin ili na određene lekove i hranu mogu da prime vakcinu, ali da je važno da o alergijama obaveste lekaru, kako bi se pratio postvakcinalni tok.

Jovanović navodi da pacijent koji ima akutnu bolest, koja zahteva odgovarajući tretman i terapiju, ne bi trebalo da u tom vremenskom periodu bude vakcinisan. Što se tiče dece, kaže, nisu rađene kliničke studije na toj populaciji, ali pretpostavlja da će vakcine koje su trenutno aktuelne biti korišćene i za imunizaciju dece, dodaje, možda u različitoj, a možda u istoj dozi.

Doktorka Jovanović je rekla i i da je zbog novog soja važno da nosimo maske, kao i da je za sada dokazano da se aktuelni testovi za koronu mogu koristiti i za dokazivanje britanske varijante virusa.

Izvor: Tanjug