Nakon preležanog kovida, prema nekim istraživanjima, čak 10 odsto pacijenata dugo posle ozdravljenja ima mnogobrojne zdravstvene probleme. Tu su umor, glavobolje, zadihanost, zamaranje, bolovi u mišićima, poremećaji spavanja... Javljaju se i povišen pritisak ali i šećer, holesterol, ubrzan rad srca, poremećaj koagulacije. Lekari poručuju da je bitno da pacijenti redovno uzimaju terapiju.

Direktorka bolnice "Sveti Sava" dr Marijana Vukićević kaže da se u ovoj bolnici od početka pandemije radila sa obolelima od kovida koji su imali moždani udar. Međutim, dodaje da se osim tog "ranog kovida" pojavljuju i pacijenti koji dolaze posle kovida, a to su najčešće osobe sklone trombozi.

Dodaje da broj takvih pacijenata nije veliki, ali da je moždani udar strašan za svakoga kome se dogodi. Ona objašnjava da se mnogim pacijentima tokom i posle lečenja od kovida daje terapija antikoagulantima. Najbitnije je da o tome odlučuju medicinski radnici, a pacijenti u otpusnim listama dobijaju preporuke koliko dugo će uzimati tu terapiju.

Kada je reč o moždanom udaru, poručila je da je i kod obolelih od kovida i kod onih koji nisu oboleli najbitnije da umeju da prepoznaju moždani udar.

S druge strane, ističe da je važno redovno uzimanje terapije. Kako dodaje, nelečen krvni pritisak, šećerna bolest, srčana aritmija i preskakanje lekova mogu dovesti do zapušenja krvnog suda.

U postkovidu često može da skače krvni pritisak, a to može biti uzrok fatalnih krvarenja u mozgu.

Izvor: RTS