Vakcina kineske kompanija "Sinofarm" efikasna je 79,3 odsto, saopštio je ovaj proizvođač 30. decembar 2020. godine, prenosi AP. Ako se odobri plan o proizvodnji milijardu doza godišnje, Kina će moći da ispuni svoje obećanje da će biti u stanju da učini ovu vakcinu pristupačnom zemljama u razvoju.

U saopštenju nema reči o neželjnim dejstvima vakcine, uslovima transporta i skladištenja ili drugim detaljima. Kompanija je takođe saopštila da je potpisala dogovor o otvaranju proizvodnog pogona u Pekingu radi vakcine protiv korona virusa, a u planu je da se godišnje proizvede milijardu doza.

Osim toga, "Sinofarm" je podneo prijavu za dobijanje dozvole za vakcinu nakon finalne faze kliničkih ispitivanja. "Sinofarm" je najmanje jedna od pet kineskih kompanija koje rade na razvoju vakcine protiv korona virusa.

Preko milion zdravstvenih radnika i drugih građana drugih primilo je vakcinu koju je razvio "Sinofarm" ili vakcinu kompanije "Sinovak" uz dozvolu za hitnu upotrebu dok su ispitivanja bila u toku.

Kineski proizvođači imaju najmanje šest kandidata za vakcinu u finalnim fazama kliničkih ispitivanja, a vlada ove zemlje je saopštila da će obezbediti da vakcine budu pristupačne zemljama u razvoju. Vlasti već razvijaju plan da se 50 miliona stanovnika vakciniše do sredine februara, kad se slavi kineska Nova godina i milioni ljudi krenu na put da bi tog dana bili sa svojom familijom.

Izvor: Lepa&Srećna / Tanjug