Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TURSKA POTVRDILA EFIKASNOST KINESKE VAKCINE: Cepivo Sinovak protiv korona virusa nema ozbiljnija neželjena dejstva

Vakcina protiv kovida-19 koju je razvio kineski Sinovak Biotek, KoronaVak, efikasna je 91,25 odsto, a stopa će verovatno porasti na osnovu podataka ispitivanja u kasnoj fazi!

  Izvor: Profimedia

Podaci finalne faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv korona virusa koju je razvila kineska kompanija "Sinovak", a koja je sprovedena u Turskoj, pokazuju efikasnost od 91,25 odsto, što je potencijalno mnogo bolji rezultat odvojenog ispitivanja iste vakcine u Brazilu. Ovo su saopštili  24. decembra 2020. godine turski naučnici, a preneo Rojters.

Možda će vas zanimati

Naučnici u Turskoj tvrde da tokom ispitivanja nisu zabeležena ozbiljnija neželjena dejstva, osim kod jedne osobe koja je ispoljila alergijsku reakciju. Oni navode da su uobičajena neželjena dejstva izazvana vakcinom temperatura, blagibol i umor.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča je rekao da je 26 od 29 dobrovoljaca koji su bili zaraženi korona virusom primilo placebo, a da će se ispitivanje nastaviti dok 40 ljudi ne bude zaraženo.

On je rekao da su naučnici najpre planirali da rezultate objave pošto bude zaraženo 40 dobrovoljaca, ali da su rezultati pokazali da je vakcina bezbedna, s obzirom na to da su neželjena dejstva među dobrovoljcima minimalna.

Naučnici u Brazilu, gde se takođe odvija finalna faza kliničkih ispitivanja vakcine kompanije "Sinovak", prijavili su efikasnost veću od 50 odsto. Oni, međutim, nisu objavili sve rezultate na zahtev kompanije, što je podstaklo pitanja o transparentnosti.

Ispitivanja u Turskoj počela su 14. septembra, a njima je do sada bilo obuhvaćeno preko 7.000 dobrovoljaca. Rezultati koji su sada objavljeni bazirani su na ispitivanjima kojima je bilo obuhvaćeno 1.322 ljudi.

"Sinovak" je prva kineska kompanija koja je objavila detalje iz kasne faze njenih kliničkih ispitivanja vakcine, nakon pozitivnih rezultata vakcina koje su proizvele kompanije "Fajzer"/"Biontek", "Moderna" i "AstraZeneka".

Vakcina pod nazivom "Koronavak" počiva na tradicionalnoj tehnologiji koja koristi inaktivirani korona virus koji ne može da se replicira u ljudskom organizmu kako bi pokrenula imuni odgovor.

Izvor: Tanjug

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije