Mutacije korona virusa koje su upravo otkrivene u Velikoj Britaniji i zabrinule čitav svet zbog brzog prenošenja neće moći da promaknu PCR testovima a ni vakcini protiv korone koji deluju po principu trostruke kontroleDr Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka sa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, objasnio je u Beogradskoj hronici 24. decembra 2020. godine na vrlo plastičan, simboličan način kako funkcioniše virus, kako dolazi do njegovih mutacija i kako se one prepoznaju. 

"Mutacije svakog virusa su prirodne i stalno se dešavaju, ali to ne znači da se virus suštinski menja. Zamislite ga kao knjigu sa više hiljada slova - ako se promene slovo ili dva, knjiga i dalje ostaje čitljiva", opisuje dr Šekler. "Kod poslednjih mutacija koje su uočene u Velikoj Britaniji dogodilo se upravo to. Testovi rade po principu trostruke kontrole i na jednoj od njih se više puta pokazalo da jedno `slovo` nije na svom mestu. Međutim, preostale dve kontrole su uhvatile ostala `slova` tojest gene i time utvrdili prisustvo virusa. Kada je otkriveno da se ovo ponavlja kod većeg broja testiranih pacijenata, mogli su da zaključe da se širi novi soj."

Baš kao što virus ne može da prođe "neprimećen" na testu, tako će i na taj novi soj delovati vakcina jer ni ona ne "čita" samo jedan gen, već više njih, razjasnio je dr Šekler.

"Ono što može da se desi jeste da ne bude u punoj meri efikasna kod svih", istakao je dr Šekler. "To bi značilo da - umesto da bude efikasna 96 odsto - ona to bude u 86 odsto. Ali to ne menja suštinu stvari. Naravno, već su počele analize delovanja vakcine na mutirani virus i njihovi rezultati će se znati za desetak dana", rekao je doktor, napominjući da ne očekuje suštinske promene. 

Izvor: Lepa&Srećna