Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAKCINE U SRBIJI PRVE PRIMAJU DARIJA I ANA: Ko mora da proveri zdravlje pre cepiva zbog neželjenih efekata

Na Institutu Torlak kao i u domovima za stare, počinje vakcinacija Fajzerovom vakcinom 24. decembra 2020. godine.

  Izvor: Shutterstock / Printscreen Prva

Fajzerova vakcina protiv korona virusa stigla je u Srbiju 22. decembra 2020. godine, a i pre njenog dolaska počela su pitanja o tome da li može da izazove neželjene efekte. Prema pisanju medija, prvi će biti vakcinisani korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu. Takođe, 24. decembra će vakcinu  primiti i premijerka Srbije Ana Brnabić i dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ko sve sme da primi vakcinu, a ko mora da to prvo proveri sa svojim lekarom?

Možda će vas zanimati

Važno je znati da svaka vakcina može da proizvede i neželjene efekte, baš kao što to može da učini i svaki lek. Takvi podaci su uvek obavezno naglašeni u uputstvu proizvođača. Kako je istakao Iskusni vakcinolog dr Radmilo Petrović  u izjavi za TV Prva, "sigurno da treba biti oprezan kod onih osoba koje primaju imunosupresivnuterapiju, koji se leče kortikoseroidima. Treba samo poštovati kontraindikacije koje proizvođači navode.

Prema njegovim rečima, ohrabrujuća je vest da su Fajzerovom vakcinom u SAD vakcinisali oko 250.000 ljudi, a bilo je samo šest slučajeva teže alergijske reakcije. "Ne kažu da je nijedan završio letalno, to je znači jedna teža reakcija na oko 40.000 vakcinisanih, to je sasvim jedna pristojna brojka, koja ne upozorava i ne pravi nikakve probleme. One lokalne reakcije, crvenilo, otok, bol, koje prolaze za dva-tri dana, to nisu neželjene reakcije, to se dešava kod svih vakcina," objasnio je dr Petrović.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije