Kada će doći do olakšanja u Srbiji i kakva je trenutna epidemiološka situacija u zemlji interesuje sve građane, posebno sa približavanjem novogodišnjih praznika i slava. Doktor Predrag Kon se potrudio da da odgovore na najvažnija pitanja o trenutnom stanju.

Vest da PCR testovi poskupljuju mnoge je zatekla, ali kako je za TV Prva istakao dr Predrag Kon, to nije pitanje za jednog epidemiologa.

"Bilo je govora unazad par meseci. To je razrešeno tako što je odvojena ona cena za strane državljane i Srbe. Kada smo počeli da radimo testiranja, to je bilo po ceni koja je najniža i često je bilo govora da se ništa ne dobija time", kaže i da tu treba računati transport i ostale ekonomske stvari za koje on nije stručan.

"Razmišljanja o ceni nisu u fokusu razmišljanja jednog epidemiologa, to stvarno nije bila tema pri donošenju odluke", rekao je.

Deluje da se situacija stabilizuje, da li je zaista tako, dr Kon kaže da još uvek nije vreme za opuštanje.

"Jeste, postoji zaravnjenje, ali oprezan sam. Mi sada mnogo više pratimo odnos prijema i otpuštenih u bolnicama. Juče se brojka spustila na 130, još uvek je više prijema nego otpusta. Kada se taj broj izjednači, i bude više otpusta od prijema, možemo malo da se smirimo. Zdravstveni sistem je pod neverovatnim pritiskom, jedino može da se meri sa ratnim stanjem, nijedna prirodna nepogoda ne bi ovako nešto napravila, ovako kriznu situaciju, ni zemljotres, ni požari... Ovo je isto prirodna katastrofa i najjači udar za zdravstsveni sistem."

Bliže se praznici, mnogi su već zakupili vikendice na planinama, da li će se poštovati mere za Svetog Nikolu, slavu koju obeležava najveći broj Srba i kako sprečiti veća okupljanja, dr Kon kaže:

"Može se stati na put, ali je to teško prihvatljivo. Videli smo kako je kada imate policijski čas, ali je to teško prihvatljivo. Aspekt medicinskog Kriznog štaba i ostalih iz Štaba je po prirodi stvari suprotan. Potpuno drugačije gledamo, a ono što 'izađe' je zajednička odluka. Medicinski Krizni štab će uvek bit uzdržan ako odluke nisu u skladu sa onim što predlažemo", ističe.

Žurke se ipak dešavaju, da li je to znak da su nam potrebne restriktivnije mere, epidemiolog kaže da o tome tek treba odlučivati.

"Odgovor je - videćemo. Ako neko misli da medicinski Krizni štab živi pod nekim diktatom, grdno se vara. To nije istina. Same sednice nisu prijatan događaj, svi smo na istom zadatku, neko čuva privredu, neko zdravstvo i ako se uzajamno napadamo, ništa nismo uradili. Ako neko ne razume da za Svetog Nikolu treba ozbiljno da slavi, on je zaštitnik doma, da nije trenutak za ogromno veselje, ništa nije shvatio. Čuvajte se ljudi i slavite mnogo intenzivnije i sa više duha, to bih preporučio", kaže dr Kon.

A kada će doći to dugoočekivano olakšanje, dr Kon kaže:

"Već sam se opekao u vreme svinjskog gripa. To je ekstremno teško predvideti, zavisi od podataka koji se unose. Ne znam da objasnim kako ja to pratim. Živećemo sa koronom to je sasvim sigurno, posle ovako velikog talasa i vakcine koju treba da dobijemo, malo je verovatno da bi ovu situaciju trebalo da imamo posle leta. Na proleće bi već trebalo da imamo 'nižu' situaciju. To samo pretpostavljam", zaključio je dr Kon.

Izvor: MONDO