Doktor Milutin Gačić radiolog iz KBC "Dragiša Mišović" istakao je da je dva puta imao korona virus i da se tri meseca osećao jako loše. Nemogućnost da diše ukoliko je na leđima ostalo mu je kao trajna posledica.

Sve je krenulo početkom juna, kada nije mogao duboko da udahne, ali je test na korona virus pokazao negativan rezultat.

"Skener grudnog koša pokazao je promene nespecifične za upalu pluća izazvanu koronom, ali je pokazao nalaz kakav može odgovarati početku akutnog respiratornog sindroma, što je jedna od komplikacija korone. Tog 15. juna dogovorio sam se sa doktorkom da odem kući, ali sutradan se pojavio bol u plućima, kašalj, umor, tri koraka nisam mogao da napravim. Bolnice su bile pune, rešio sam da ostanem kod kuće i ležim na stomaku", rekao je on.

Sedam dana proveo je, kaže "na kratkom trosedu", nesposoban ni da zube opere, a kamoli da se okupa. Ukućane je "izbacio", nije dao da porodica dolazi, a komšije su ispred vrata, na stolici, ostavljale hranu.

"Na stomaku mi je saturacija bila i preko 95, a čim bih se okrenuo na leđa, padala je na 91. Uz terapiju i menjanje položaja, nisam dozvolio nakupljanje tečnosti u najnižim delovima pluća, i time ni zapaljenje," rekao je on.

"Tri meseca, od juna do avgusta, stalno sam osećao jezu, i po vrućini sam nosio duksericu. Malaksalost je bila izrazita, a simptomi su ličili na astmu, takođe moguću komplikaciju korone", rekao je dr Gačić, kojem je tokom cele ove muke test pokazivao negativan nalaz. Ipak, kaže da su ukućani nakon njegovog razbolevanja bili pozitivni, zbog čega je siguran da je bila u pitanju korona.

U septembru i oktobru je radio, a onda je krajem oktobra dobio temperaturu i, konačno, pozitivan PCR test.

"Dve nedelje sam ležao u 'Mišoviću' s obostranom upalom pluća. I supruga je bila pozitivna. Još uvek ne radim, i sada me steže u grudima", rekao je on, koji se nada da će ipak uskoro moći opet na posao, u kovid bolnicu, na prvu liniju fronta.

Izvor: MONDO