Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA VRSTA KORONA VIRUSA U ENGLESKOJ? BRŽE SE ŠIRI: Obaveštena SZO, naučnici kažu da ne treba brinuti

Britanski ministar zdravlja Met Henkok upozorava na brzo širenje korona virusa na jugu zemlje, a pripisuje ga mogućnosti da je u pitanju nova vrsta virusa.

  Izvor: Shutterstock

U Engleskoj se pojavila nova vrsta korona virusa, piše BBC. Ministar zdravlja Mat Hankok rekao je da su u najmanje 60 različitih lokalnih jedinica zabeležene infekcije novom vrstom korona virusa. Međutim, naučnici upozoravaju da je prerano za tu vrstu brige. U izjavi za Biznis Insajder, genetičarka koja proučava genom korona virusa Lusi van Dorp kaže kako je "neverovatno frustrirajuće davati takve izjave bez bilo kakvog dokaza".

 "Trenutno smo identifikovali preko 1.000 slučajeva zaraze novom varijantom pretežno na jugu Engleske", rekao je on britanskim poslanicima u Donjem domu.

Britanski stručnjaci, kako je naveo, rade detaljne studije na tu temu, a obaveštena je i Svetska zdravstvena organizacija. Međutim, naveo je da za sada "ništa ne nagoveštava" da bi ta nova vrsta mogla prouzrokovati teža oboljevanja ili da na nju vakcine neće uticati, prenosi BBC.

Kao i svi drugi virusi, i korona virus mutira tokom vremena. Zato naučnici redovno prikupljaju uzorke još od izbijanja pandemije i rade genetsko sekvencioniranje kako bi pratile njegove promene.

Pročitajte i ovo

Prilagođeno sa: MONDO

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije