U Engleskoj se pojavila nova vrsta korona virusa, piše BBC. Ministar zdravlja Mat Hankok rekao je da su u najmanje 60 različitih lokalnih jedinica zabeležene infekcije novom vrstom korona virusa. Međutim, naučnici upozoravaju da je prerano za tu vrstu brige. U izjavi za Biznis Insajder, genetičarka koja proučava genom korona virusa Lusi van Dorp kaže kako je "neverovatno frustrirajuće davati takve izjave bez bilo kakvog dokaza".

 "Trenutno smo identifikovali preko 1.000 slučajeva zaraze novom varijantom pretežno na jugu Engleske", rekao je on britanskim poslanicima u Donjem domu.

Britanski stručnjaci, kako je naveo, rade detaljne studije na tu temu, a obaveštena je i Svetska zdravstvena organizacija. Međutim, naveo je da za sada "ništa ne nagoveštava" da bi ta nova vrsta mogla prouzrokovati teža oboljevanja ili da na nju vakcine neće uticati, prenosi BBC.

Kao i svi drugi virusi, i korona virus mutira tokom vremena. Zato naučnici redovno prikupljaju uzorke još od izbijanja pandemije i rade genetsko sekvencioniranje kako bi pratile njegove promene.

Prilagođeno sa: MONDO