Doktorka Olivera Ostojić rekla je u Jutarnjem programu RTS-a 9. decembra 2020. godine da u KBC "Dragiša Mišović" trenutno leži 24 dece, a da u poslednje vreme pristiže sve više beba sa simptomima korone. "Deca najbolje podnose kovid, nemamo teških kliničkih slika. Kod nas u crvenoj zoni, veliki je protok ali su svi dobro.

Stanje od jutros je, imamo 24 dece sa 15 majki, one su pozitivne sa lakšom do srednjom slikom, dobijaju terapiju. Uzrast je šarolik, poslednjih nedelja imamo najmlađu decu, do mesec dana, i do tri meseca.

To su deca koje dolaze iz pozitivnih sredina, pokazuju znake respiratorne infekcije, imaju temperaturu i malaksalost, razdražljivost, i leče se po protokolima za odojčad ali su dobro", rekla je dr Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC "Dragiša Mišović".

Kada su bebe u pitanju, kako roditelji da se postave, na šta da obrate pažnju naročito ako je neko u porodici već pozitivan?

"Pitanje je, zaista, da li ove bebe imaju simptome ili su samo nosioci, možda imaju i drugu respiratornu infekciju. Roditeljima beba bismo preporučili da dođu na pregled ako ima pozitivnih u kući i beba ima simptome", rekla je doktorka i dodala: "Nakon pregleda ćemo se opredeliti da li je potrebno bolničko lečenje, ili samoizolacija."

Ona je kazala i da nema mnogo slučajeva gde roditelji "leče" decu od korone kod kuće, bez konsultacija sa lekarom. "Najpre se pregledi i trijaža rade u domovima zdravlja, ali roditelji uvek reaguju na znake bolesti, pa nemamo takvih slučajeva", rekla je ona.

Izvor: MONDO