Prve doze vakcina protiv korona virusa će stići u Srbiju pre Nove godine, a potom stižu i ostale doze. Ponoviću zaista da nije važno iz kog dela sveta dobijemo vakcinu, već da što pre uvezemo prve doze, da ta vakcina bude registrovana, a uvešćemo onu koja je registrovana i bezbedna - najavila je nedavno direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Na osnovu uspeha u kliničkim istraživanjima, za sada se u tri vakcine najviše polažu nade, a to su su one koje su razvilekompanije "Fajzer" i "Biontek", farmaceutski gigant "Moderna" i rusko cepivo koje je proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" po nazivu "Sputnjik V".

A koliko će koštati?

Cena ruske vakcine "Sputnjik V" biće značajno niža od cena vakcina kompanija "Fajzer" i "Moderna", objavljeno je na Tviteru "Sputnjik V".

Kako je navedeno, objavljene cene od 19,5 dolara po dozi vakcine proizvođača "Fajzer" i 25 do 37 dolara po dozi vakcine proizvođača "Moderna" zapravo znače cene od 39 i 50 do 74 dolara po osobi, pošto su jednoj osobi potrebne dve doze vakcina.

Vakcina "Sputnjik V", koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja", dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije i postala prva registrovana vakcina protiv koronavirusa u svetu.

 Izvor: Lepa&Srećna