Američka farmaceutska kompanija Fajzer pri kraju je poslednje faze istraživanja vakcine za korona virus. Ovim povodom objavili su 18. novembra 2020. godine da je njihova vakcina čak 95% efikasna i da ne daje značajnije nuspojave.

Prema saopštenju kompanije, podaci su pokazali da je vakcina sprečila kako blage, tako i teške oblike kovida-19. Kompanija Fajzer je vakcinu proizvela u saradnji sa Biontekom i tvrde da je delovala na više od 80 odsto ispitanika i najavila dalja istraživanja. Efikasnost vakcine kod starijih osoba, koje spadaju u ranjiviju grupu jer mogu da razviju teže i ozbiljnije simptome, bila je čak 94%. 

"Rezultati istraživanja ukazuju na veliki korak u ovom istorijskom osmomesečnom putovanju da se napravi vakcina koja može da zaustavi ovu razarajuću pandemiju“, rekao je dr Albert Bourla, izvršni direktor kompanije Fajzer, u izjavi za Njujork Tajms. Naime za proces razvijanja vakcine potrebno je više godina, a Fajzer je to uspeo za manje od godinu dana, te na taj način postavio nov rekord u ovom istraživanju.

U Fajzerovom i Biontekovom istraživanju učestvovalo  je 44.000 ljudi. Polovina je primila vakcinu, a druga polovina placebo injekciju sa slanom vodom. Od 170 slučajeva zaraženih kovidom-19, 162 su zabeležena u placebo grupi a samo 8 u grupi koja je primila vakcinu. Od 10 slučajeva teškog oblika kovida-19, devet je bilo u grupi koja nije primila vakcinu. Efikasnost vakcine se nije menjala u odnosu na godine, pol ili etičku pripadnost. Kao jedinu nuspojavu vakcine učesnici ispitivanja su navodili umor.

Prema navodima Njujork tajmsa, Fajzer će moći da proizvede 50 miliona doza do kraja godine, a treba imati na umu da svaka osoba treba da primi dve doze. To znači da bi moglo da se vakciniše tek 12,5 miliona od 330 američkih državljana. Oni neće plaćati vakcinu jer je vlada već potpisala ugovor za 100 miliona doza, vredan 1,95 milijardi dolara. Čeka se još samo da  FDA odobri upotrebu ove vakcine i da ona bude distribuirana najosetljivijim grupama. Kako kompanija najavljuje, već za nekoliko dana mogla bi zatražiti hitno odobrenje.