Iako je prošlo već sedam meseci od prvog registrovanog slučaja u Srbiji, i tačno godinu dana od prvog slučaja u svetu, u Vuhanu, korona virus je i dalje jedna enigma za naučnike. Međutim naša doktorka, imunolog Ljiljana Sofronić Milosavljević, kaže da je veći broj pacijenata uspešno preboleo koronu. A kako virus slabo mutira, oni bi trebalo da budu dobro zaštićeni i to duži vremenski period.

Institut za primenu nuklearne energije INEP od pojave korone intenzivno prati i istražuje imunitet, i uspeli su da od marta do juna naprave test koji se primenjuju za epidemiološke studije u zemlji. Prema doktorki Sofronić Milosavljević, pojava antitela zavisi od doze infekcije kojoj je neko bio izložen, "Desi se u našem organizmu, postoje prirodna antitela koja pripadaju "IGN" klasi i koja su u par slučajeva, što sam ja videla, bila veoma moćna i veoma visokog afiniteta i prema koronavirusu, tako da može postojati pretpostavka da mogu da preduprede pojavu znakova infekcije", objasnila je doktorka u RTS emisiji.

Navela je da većina pacijenata razvije antitela, samo u zavisnosti od godina, doze infekcije i kompetentnosti imunskog sistema zavisi kojom brzinom će se stvoriti. Naši naučnici iz imunologije prateći imunski odgovor kod bolesnika sa koronom bilo da su lakši, srednje teški ili teški imaju dobru predstavu šta se dešava u tom imunskom odgovoru. "I ti pacijenti će imati zaštitna antitela, najveći broj pacijenata je preboleo koronu veoma uspešno i pošto virus slabo mutira biće dosta dobro zaštićeni duži vremenski period", pojasnila je doktorka .

Napomenula je i da je čula za slučajeve ponovnog oboljenja, ali da ako ima više takvih pacijenata, da bi najbolje bilo da uđu u ozbiljnu studiju, kako bi se proverio njihov imunski odogovor. Kao i da veruje da će biti bojitka u budućnosti tako što će sada više ljudi preboleti, kao i dolazak vakcine.

Kada je u pitanju sam imunski sistem, doktorka kaže: "Imunski sistem je dobar i on mora da se pokrene i da se bori protiv novog napadača i on se bori tako što redom uključuje razne ćelije. Prvo uključuje one ćelije koje pripadaju tzv. urođenom imunskom odgovoru a onda one koje su u drugom redu odbrane i pripadaju tzv, adaptivnom imunskom odgovoru". Period od pojave infekcije pa do aktiviranja antitela je vreme od nekih tri nedelja do mesec dana, i za vreme ovog perioda potrebna je određena terapija. Jer pored prirodnih antitela i prirodnih ćelija koje su u prvoj liniji odbrane, kad se uključe terapije, iz drugog reda odbrane one su specifične, one su ubitačne baš za taj virus i onda organizam to dugo pamti i štiti nas od sledećeg kontakta sa virusom. A to upravo radi vakcina, kako je navela doktorka.