Žurnal "Lanset" objavio je rezultate prvog sistemskog istraživanja o korona virusu koje je obuhvatilo podatke iz čak 98 ranije sprovedenih studija. Razmatrana su tri faktora - količina virusa zabeležena tokom različitih faza infekcije, vreme koliko su inficirani širili virusni genetski materijal, i sposobnost izolacije i reprodukcije živih uzoraka virusa.

Virus SARS-CoV-2 upoređen je sa dva druga srodna virusa (SARS-CoV i MERS-CoV) koji vrhunac količine virusa imaju između 10. i 14, odnosno 7. i 10. dana infekcije što obolelima daje više vremena da prepoznaju simptome i izoluju se. 

Utvrđeno je da je količina virusa najveća u gornjem delu respiratornog trakta u ranoj fazi infekcije, odnosno pet dana počevši od prve pojave simptoma.

Istraživanje škotskog Univerziteta Sent Endrjuz je pokazalo i da asimptomatski prenosioci brže eliminišu virus iz tela, zbog čega su kraće zarazni.

- Ovi podaci dodatno stavljaju akcenat na važnost izolacije, kako se infekcija ne bi širila dalje, tokom prvih pet dana od pojavljivanja simptoma. Želimo da podignemo svest i o manje poznatim simptomima, uključujući i one blage koji mogu da se dogode na samom početku infekcije, kada je osoba najzaraznija -  rekla je autorka studije Mige Čevik.

Uobičajeni simptomi korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija kao najčešće simptome navodi temperaturu, suvi kašalj i iscrpljenost, a kao manje česte bolove u telu, bol u grlu, dijareju, konjuktivitis, glavobolju, gubitak čula ukusa ili mirisa i osip. Među najozbiljnijim simptomima su kratak dah ili otežano disanje, bolovi ili pritisak u grudima i gubitak moći govora ili kretanja.

Količina virusa bila je približna kod simptomatskih i asimptomatskih prenosilaca, ali istraživanje ukazuje da je moguće da asimptomatski slučajevi brže eliminišu virus.

 Izvor: Mondo