Američka kompanija Modena objavila je 16. novembra 2020. godine da je njihova nova vakcina protiv koronavirusa izuzetno efikasna. Sve je jača uverenost u svetu da će vakcine pomoći da se epidemiija obuzda. Kao i Fajzer, i ova kompanija je imala izuzetno inovativan pristup u procesu stvaranja vakcine a efikasnost zaštite je čak 95 odsto.

Doduše, ovo su još rani rezultati i čekaju se odgovori na ključna pitanja. U testiranju je obuhvaćeno 30 hiljada ljudi kod kojih je polovina dobila dve doze vakcine, u razmaku od četiri nedelje. Ostali su dobili placebo injekcije.

Analiza je pokazala da je među prvih 95 iz ove grupe koji su oboleli od kovida-19 samo pet bilo vakcinisano. Svi ostali su bili iz kontrolne grupe, koja je primila placebo doze. Kompanija zaključuje da vakcina štiti oko 94,5% vakcinisanih osoba.

Njihovo istraživanje je pokazalo da je od obolelih njih 11 razvilo teške simptome, ali niko od vakcinisanih nije imao komplikovanu formu bolesti. Prema tvrdnjama predsednika kompanije dr Stivena Hoga, ovo su "spektakularni rezultati jer se niko nije zaista nadao tako visokoj efikasnosti vakcine".

Kada će ova vakcina biti dostupna? Već u sledećih nekoliko nedelja, kompanija Moderna će moći da stavi na raspolaganje Americi oko 20 miliona doza. Prethodno je potrebno da prođe sva regulatorna tela sa uspehom.

U drugim delovima sveta se još pregovara sa kompanijom Moderna, ali svi su izgleda da nigde u svetu neće biti dostavljena pre proleća 2021. godine.

Izvor: Lepa&Srećna