Mnogi ne vide direktne veze između spavanja i varenja, ali one i te kako postoje. Osim što ove dve životne funkcije potpomažu jedna drugu, povezuje ih i dobrobit zdravih navika koje treba praktikovati pred spavanje.

Jednostavni postupci koji prijaju organizmu i koje treba uvek činiti u isto ili barem približno isto vreme dobri su za naše ukupno zdravlje. Na primer, ako jedemo ili odlazimo na počinak u približno istim terminima svakog dana, telo se navikne na ovaj ritam i oslobađa odgovarajuće hormone u to vreme. To važi i za hormone važne za varenje ali i one koji pomažu pri opuštanju i pripremaju nas za spavanje.

Evo šta još nutricionisti preporučuju za varenje bez nadimanja i oslobađanje od gasova. 

1. ČAJ OD ĐUMBIRA

Đumbir deluje umirujuće na ceo digestivni trakt, a telu posebno prijaju topli napici uveče. Ovaj lekoviti koren treba koristiti protiv nadimanja, jer on doprinosi boljim pokretima creva. Zato obavezno popijte čaj od đumbira predveče ili dodajte ovaj začin u jelo za večeru.

2. LAKE VEŽBE PRED SPAVANJE

Dovoljno je samo nekoliko minuta lakih vežbi da se pokrene krvotok, pre svega u središnjem delu tela.  Probajte jednostavne joga poze sa uvrtanjem ili pretklonima. Ne treba da to budu nikakvi zahtevni položaji. Na primer, kleknite na pod i sedite na potkolenice pa nagnite gornji deo tela napred i oslonite se rukama na podlogu. U ovom položaju ostanite koliko vam prija, a možete i raširiti kolena i spustiti glavu što niže.

3. ODMORITE MOZAK PRED SPAVANJE

Mnogi već znaju da nema mirnog sna ako ne provedete bar desetak minuta u opuštanju. Međutim, ne shvataju da to ima veze i sa varenjem. Stres pred odlazak na počinak često dovodi do konstipacije ili pak do proliva (to je individualno). Koliko god je to moguće, izbegnite čitanje poslovnih mejlova uveče ili porodičnu raspravu o temama za koje znate da podstiču nervozu.

4. POJEDITE NEKOLIKO SUVIH ŠLJIVA

Ako ste od onih koji vole nešto slatko za kraj dana, izbegnite šećere u industrijskoj hrani i poslužite se voćem. Suvo voće ima veći procenat šećera pa ćete utoliti želju, a sušene šljive sadrže i melatonin, hormon koji je "zadužen" za spavanje. Dovoljne su samo dve-tri šljive na sat vremena pre spavanja i uskoro ćete osetiti blagodat ove zdrave navike.  Uz magnezijum, kalcijum i vitamin B6, ovo voće je bogato i vlaknima što dovodi do redovnog pražnjenja creva.

5. NE GLEDAJTE VESTI 2 SATA PRED SAN

Veza između mozga i creva je toliko jaka da istraživači već duže vreme opisuju pojavu gastro-stresa. Ona se obično javlja kao jedna od četiri kategorije simptoma: bol, nadimanje (gasovi), izmenjen ritam pražnjenja i tegobe gornjeg dela gastro trakta. Uzroci leže u kompleksnoj vezi naših fizičkih funkcija organizma, emocija i uverenja.

Zato sve ono što pojačava nervozu, uznemirenost i anksioznost može snažno da utiče na varenje, a vesti - naročito u vreme teških kriza - su među dodatnim uzrocima.

Tekst: Lepa&Srećna