Puer čaj treba piti posle teške hrane, baš onda kad bi ljubitelji vina preporučili čašu neke dobre crne berbe, piše Lepa&Srećna.

Ovaj fermentisani, odležali čaj iz provincije Junan je ostao pomalo nepoznat zapadnom svetu.

Čaj puer ima dugu istoriju, ali postaje poznat tek krajem XX veka, a njegove zdravstvene blagodeti još se proučavaju.

Činjenica da prolazi kroz proces fermentacije čini ga fantastičnim saveznikom dobrih bakterija u crevima.

Deluje kao probiotik, može da pomogne u obaranju nivoa šećera u krvi a pokazao se i kao odličan dodatak u dijetama.

Puer čaj (ili Pu Erh čaj) pomaže pri smanjenju telesne težine i indeksa telesne mase, naročito kod onih koji muče muku sa stomačnom gojaznošću.

Ovaj ukusan napitak utiče na smanjenje holesterola u organizmu, a laboratorijska istraživanja pokazuju i da njegovi ekstrakti deluju i na maligne ćelije.

Najčešća iskustva ljudi imaju sa smanjenjem nadimanja - naročito ako se jede sirovo povrće ili dosta kupusa i belog luka - upravo sastojci kineske hrane.

Napitak se priprema tako što 3 do 4 gr čaja prelijete šoljom ključale vode, pa tu vodu prospete a čaj sačuvate.

Zatim ponovite postupak - prelijte vodom, ali je ostavite da stoji oko dva minuta i onda procedite čaj i popijte napitak.

Može se piti čak i sa čarobnim dodatkom - kockicom crne čokolade koju ćete otopiti u vrućem puer čaju! Probajte!

Izvor: Lepa&Srećna