Mahunarke predstavljaju jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske dijete, već godinama poznate kao najzdravijeg načina ishrane.
Međutim, mnogi se ustežu da ih često uključe u svoj jelovnik zbog nadimanja i gasova koji nas dovode u neprijatnu situaciju. Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane konzumacije ovih hranljivih namirnica. Pre svega, potrudite se da izaberete one koji izazivaju manje pomenutih tegoba.
Najviše gasova izaziva prebranac, kako zbog gustine tako i veće količine crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja. Odmah iza njega je klasičan beli pasulj koji domaćice u Srbiji najčešće kuvaju. U velikoj meri nadima i soja, mada je ona ređe na našim trpezama.
Ako tražite mahunarke koje najmanje nadimaju, probajte azuki pasulj, sitnog zrna i poreklom iz Kine. On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa, pa se preporučuje zbog blagotvornog dejstva na organizam. Manje nadimanja izaziva i sočivo.
Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.
Dragocen je savet naših baka, a to je da se one potope preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati sutradan, a izazivaće i manje gasova. Za kraj, savet koji malo ko zna - zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, ali to će, takođe, izazvati "pobunu" u crevima.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka