Mahunarke predstavljaju jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske dijete, već godinama poznate kao najzdravijeg načina ishrane.

Međutim, mnogi se ustežu da ih često uključe u svoj jelovnik zbog nadimanja i gasova koji nas dovode u neprijatnu situaciju. Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane konzumacije ovih hranljivih namirnica. Pre svega, potrudite se da izaberete one koji izazivaju manje pomenutih tegoba.

Najviše gasova izaziva prebranac, kako zbog gustine tako i veće količine crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja.  Odmah iza njega je klasičan beli pasulj koji domaćice u Srbiji najčešće kuvaju. U velikoj meri nadima i soja, mada je ona ređe na našim trpezama.

Ako tražite mahunarke koje najmanje nadimaju, probajte azuki pasulj, sitnog zrna i poreklom iz Kine. On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa, pa se preporučuje zbog blagotvornog dejstva na organizam. Manje nadimanja izaziva i sočivo.

Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.

Dragocen je savet naših baka, a to je da se one potope preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati sutradan, a izazivaće i manje gasova. Za kraj, savet koji malo ko zna - zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, ali to će, takođe, izazvati "pobunu" u crevima.

Izvor: Lepa&Srećna