Poznato je koliko je alkohol opasan po zdravlje celog organizma, ali najnovija istraživanja dokazuju da jedan  sastojak u vinu predstavlja izuzetno važnu supstancu koja ima medicinska svojstva. Naime, neka naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca pod imenom resveratrol može da ima blagotvorna dejstva na zdravlje - usporava starenje mozga i smanjuje rizik od demencije.

Međutim, treba biti oprezan pri tumačenju ovih rezultata jer  naučnici uvek naglašavaju da su neophodna dodatna istraživanja. Resveratrola inače najviše ima u grožđu, vinu i borovnicama, ali su te količine prilično male u poređenju sa onim koje su korišćene u medicinskim eksperimentima. 

Drugim rečima, svakako uživajte s vremena na vreme u čaši crnog vina i nipošto ne preterujte sa alkoholom. Još je bolje da često jedete grožđe, borovnice i brusnice, a ako želite, možete uzimati i suplemente resveratrola. Kao i svi antioksidanti, on može doprineti smirivanju upalnih procesa za koje mnogi tvrde da nam zapravo smanjuju životni vek i glavni su uzrok starenja organizma. 

Izvor: Lepa&Srećna