Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

6 STVARI KOJE UZROKUJU VISOK KRVNI PRITISAK: Evo koga najviše ugrožava opasna hipertenzija

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Stučnjaci savetuju da stariji od 40 godina redovno mere krvni pritisak, a ovo su najčešći faktori za dobijanje visokog pritiska.

Izvor: Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak ili hipertenzija može da izazove opasna i kobna stanja poput srčanog udara, a evo šta uzrokuje ovu bolest, piše Lepa & Srećna.

Mnogi pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska često ne osećaju nikakve simptome, zato stručnjaci preporučuju da stariji od 40 godina redovno mere krvni pritisak i raspitaju se da li postoje (1) genetske predispozicije za hipertenziju.

Stručnjaci ističu da su najčešći faktori za dobijanje visokog krvnog pritiska (2) dijabetes tipa 1 i 2, (3) gojaznost i konzumiranje (4) hrane koja sadrži puno soli.

Takođe, sekundarna hipertenzija uglavnom nastaje zbog (5) bolesti bubrega i (6) neravnoteže hormona.

Stručnjaci ističu da treba smanjiti unos soli na 6 g dnevno kako biste smanjili krvni pritisak, da jedete više voća i povrća, budete fizički aktivni i izbegavate alkohol. Preporučuje se da smanjite unos kofeina, ostavite pušenje i najmanje 6 sati provedete u snu svake noći.

PROČITAJTE JOŠ: 

U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

OVO JE ZNAK DA IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM

Izvor: Foto: Shutterstock

AKO IMATE VISOK PRITISAK, OVO POVRĆE TREBA DA JEDETE: evo kako da oborite krvni pritisak bez tableta

Visok krvni pritisak može da uzrokuje opasna oboljenja, pa čak i da dovede do smrtonosnog srčanog udara! Evo koju hranu treba da jedete ako patite od hipertenzije, piše Lepa & srećna

Ako imate visok krvni pritisak, treba da izbegavate hranu koja sadrži puno soli, a stručnjaci ističu da oboleli od hipertenzije ne smeju da jedu više od 6 g soli dnevno. So je često "skrivena" u prerađenim namirnicama, kao što su hleb, grickalice, žitarice, a stručnjaci apeluju da osobe sa povišenim pritiskom posebno izbegavaju kupovnu zamrznutu picu

Kako biste regulisali krvni pritisak na prirodan način potrebno je da jedete povrće koje sadrži dosta kalijuma, magnezijuma, vlakna, a izbegavate hranu koja sadrži puno natrijuma. Na primer, kalijum pomaže da izbacite višak natrijuma preko mokraće i tako smanjuje rizik od visokog pritiska. Pet vrsta povrća koje uspešno obara pritisak i koje lekari savetuju da jedete što češće su: zelena salata, kelj, raštan, spanać i blitva.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK

OVO JE ZNAK DA SE U UVETU RAZVIJA OPASAN TUMOR

KAKO DA PRIRODNO I BRZO SMANJITE ŠEĆER U KRVI

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije