Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE CELIJAKIJA ILI ALERGIJA NA GLUTEN: simptomi, dijagnoza, ishrana

Ovi simptomi su neretko posledica unosa glutena, a evo kako da razlikujete alergijsku reakciju od celijakije i na koji način da se hranite ukoliko ste osetljivi na gluten!

  Izvor: Foto: Profimedia

Nadutost, neredovne stolice, osećaj nedostatka energije neretko su posledica unosa glutena.

Ovaj protein iz pšenice, ječma i raži može da uzrokuje tegobe čak i kod onih koji ne boluju od celijakije. Smatra se da više od 10 miliona osoba u svetu konzumira bezglutenske namirnice jer imaju takozvanu necelijačnu preosetljivost na gluten.

U intervjuu, profesor dr Ivan Jovanović, gastroenterolog Kliničkog centra Srbije, kaže da postojanje osetljivosti na gluten ne mora uvek da znači i celijakiju, već da organizmu jednostavno ne prija hrana koja sadrži ovaj protein:

- Na jednoj strani su pacijenti koji su alergični na gluten i u kontaktu sa njim dobijaju koprivnjaču, otoke ili čak i anafilaktički šok. Na drugoj strani su osobe koje boluju od celijakije, oboljenja koje karakteriše stvaranje autoantitela i autoimunog zapaljenja koje postepeno oštećuje sluzokožu tankog creva i dovodi do čitavog niza zdravstvenih tegoba. Između ove dve krajnosti, ili bolje reći stanja koja zahtevaju trajno i striktno izbegavanje glutena u namirnicama, postoji veliki broj osoba koje pate od takozvane necelijačne preosetljivosti na gluten, što znači da je poželjno da ga ne konzumiraju, ali za razliku od druge dve grupe pacijenata ne moraju da se drže striktne dijete bez glutena.

PROČITAJTE JOŠ: Zdravlje: 10 pokazatelja da vam smeta gluten

Kako se u praksi razlikuju alergija na gluten i celijakija?

- Alergija se prilično jednostavno otkriva na osnovu kliničkih simptoma, a dokazuje se na osnovu analize krvi i kožnih proba. Jedini lek u ovom slučaju je izbegavanje glutena. Celijakija kao bolest može da se otkrije rano, u dečjem uzrastu, ali i kod odraslih ljudi. Simptomi ne moraju da budu uvek očigledni i jasni, već mora da se misli i "traga" za njima, naročito kada je klinička slika oskudna, a bolest se nije razvila punim mahom. Kada lekar posumnja na celijakiju treba uraditi određene analize i preglede kako bi se bolest i dokazala.

Da li se lako otkriva i necelijačna preosteljivost na gluten?

- Za razliku od celijakije, necelijačnu preostljivost na gluten nije lako dokazati, jer zasada ne postoje specifični testovi i pregledi koji je dokazuju, ali se osobama može predložiti da isključe gluten iz ishrane izvesno vreme i ako dođe do gubitka simptoma i poboljšanja opšteg stanja savetovati nastavak dijete koja ne mora bezuslovno da bude striktna kao u slučaju celijakije ili alergije. Pritom, ne treba zaboraviti da oni koji pate od sindroma nervoznog creva takođe mogu da osete boljitak izbegavanjem glutena u ishrani.

Šta je u stvari celijakija?

- Celijakija je autoimuna bolest. Zašto dolazi do autoimune reakcije na ovu belančevinu iz žitarica nije poznato. Pretpostavlja se da značajnu ulogu imaju adeno virusi, koji kod osoba koje imaju gensku predispoziciju mogu da pokrenu ovo oboljenje. U dečjem uzrastu celijakija se nešto lakše otkriva, jer dete od trenutka kada mu se uvedu žitarice u ishranu, ili kasnije, prestane da napreduje, počne da gubi u težini, ima stalno proliv, nadutost stomačića, anemično je, malaksalo ili ima osip po koži. Dakle, celijakija je najočiglednija u dečjem uzrastu, ali može da se otkrije i u kasnijem životnom dobu.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate da li celijaklija utiče na životni vek!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije