Srčani udar nastaje zbog naglog prekida dotoka krvi kroz krvne sudove srca, a evo kako da uz pomoć hrane sprečite ovo smrtonosno stanje, piše Lepa & srećna.

Ljudi širom sveta sve češće umiru zbog srčanog udara, a najviše su ugroženi pušači, osobe sa povišenim holesterolom, dijabetičari i oni koji pate od visokog krvnog pritiska. Istraživanja ukazuju da promenom načina ishrane možete da smanjite rizik od infarkta. Stručnjaci ističu da u ishranu treba uneti više svežeg voća i povrća (5 porcija dnevno), kao i hranu koja sadrži vlakna.

Vlakna pomažu da regulišete nivo holesterola u krvi, pa se preporučuje da jedete žitarice od celog zrna, smeđi pirinač i kus-kus. Takođe, ishrana treba da sadrži proteine, pa slobodno jedite nemasno meso, a savetuje se da jedete ribu bar jednom nedeljno i povrće bogato proteinima. Poželjno je da izbegavate šećer, masnu i hranu sa puno soli.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO SU NAJLEPŠE KRATKE FRIZURE ZA LETO 2018. GODINE

OVE 2 NAMIRNICE SPREČAVAJU SRČANI UDAR I RAK: kašiku ove tečnosti treba da popijete svakog jutra

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK GRLIĆA MATERICE

POJEO JE LJUTU PAPRIKU I ZAVRŠIO U BOLNICI: zbog ovoga budite oprezni ako jedete ljute papričice

Ako volite pikantnu i ljutu hranu, ova vest će vas potpuno šokirati, jer ljuta papričica može da bude uzrok za preranu smrt, piše Lepa & srećna

Amerikanac (34) pojeo je čuvenu papričicu "Karolina Riper" koja je najljuća na svetu, a ono što je usledilo posle toga sve je ostavilo u šoku. Naime, čovek je dobio izuzetno jaku glavobolju a kako ni bol ni povraćanje nisu prestajali, smešten je u bolnicu u Njujorku. Lekari su ustanovili da je došlo do sužavanja krvnih sudova mozga, a glavobolja koju uzrokuje ljuta paprika identična je onoj koja se javlja nakon uzimanja teških droga, kao što su kokain i amfetamin.

Istraživanja pokazuju da kapsaicin, hemijsko jedinjenje koje sadrži ljuta paprika, može i da sužava krvne sudove i bude poguban za zdravlje organizma, a nedavno je i zabeležen slučaj da je čovek zbog velike doze kapsaicina dobio srčani udar. Ljuta paprika je vrlo zdrava, ali budite oprezni, jer u velikim količinama može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i život.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA PREPOZNATE KANCER NA KOŽI

ŠOKANTNA VEST ZA PUŠAČE - CEO ŽIVOT SU VAS LAGALI ZA OVU STVAR

DA LI VAM JE JETRA ZAUVEK OŠTEĆENA